2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régi trabantokkal emlékeztek Prágában

2014. szeptember 30. 10:21 MTI

Nagy figyelmet keltve régi német Trabantok, Wartburgok és szovjet Zsigulik robogtak végig hétfőn kora este Prágában a Kisoldal történelmi negyedben, hogy a 25 évvel ezelőtti történelmi eseményekre emlékeztessenek. 

1989 szeptemberében több ezer akkori keletnémet állampolgár a prágai nyugatnémet nagykövetségre menekült, hogy így juthasson ki Nyugatra. A keletnémetek száma Prágában 1989 szeptember közepén kezdett el nőni, miután a Német Demokratikus Köztársaság akkori vezetése megvonta állampolgáraitól a magyarországi utazások lehetőségét, hogy ne tudjanak a már megnyitott magyar-osztrák határon egyre nagyobb csoportokban menekülni Nyugatra.

Szeptember vége felé Prága utcáin, különösen a Kisoldal városrészben az egykori nyugatnémet nagykövetség közelében már többszáz Trabant, Wartburg és Zsiguli parkolt elhagyottan, míg tulajdonosaik a nagykövetség kertjében sátrakban várták sorsuk jobbra fordulását. Hivatalos német adatok szerint a diplomácia képviseletnek helyt adó Lobkovic-palota kertjében 1989 szeptember végén több mint 4500 keletnémet menekült várt arra, hogyan végződnek Bonn és Berlin tárgyalásai az egyre feszültebb helyzet megoldásáról.

A végső döntés szeptember 30-án született meg, és Hans-Dietrich Genscher még aznap késő este Prágába érkezett, majd a Lobkovic-palota erkélyéről bejelentette: a menekültek előtt szabad az út Nyugat-Németországba. A kommunista Berlin egyetlen feltétele, hogy az őket szállító vonatok az NDK-n keresztül menjenek az NSZK-ba.

A negyedszázad előtti nagy horderejű történelmi eseményekről való hivatalos német megemlékezésre kedden Prágába érkezik Hans-Dietrich Genscher akkori, Frank-Walter Steinmeier mai német külügyminiszter, valamint több más német politikus. Mintegy 150-200 korabeli keletnémet menekültet is Prágába várnak. A mai egyesült Németország próbálja megvenni a csehektől a Lobkovic-palotát, mint a német történelem egyek fontos eseményének jelképét. A felek egyelőre ötvenéves bérletben állapodtak meg.

"Még sosem vezettem trabantot. Hihetetlen érzés volt" - mondta Arndt Freytag von Loringhoven német nagykövet újságíróknak, miután trabantját leparkolta a palota udvarában. A diplomatának meggyőződése, hogy a 25 évvel ezelőtti prágai események, hasonlóan a korábbi magyarországi határnyitáshoz, nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a II. világháború következtében megosztott Németország ma ismét egységes és erős állam.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár