2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Boszorkányüveggel védekeztek a rontások ellen

2014. október 22. 18:23

Minden valószínűség szerint egy rontásűzésre szolgáló boszorkányüveget találtak brit régészek az angliai Nottinghamshire-ben, a Civil War Centre területén folyó ásatási munkálatok során.

A 15 centiméter magas zöld üvegcsét feltehetően az 1700-as években használták az ártó szellemek elűzésére - vélik a kutatók.

A rontásűző eszköz arra volt hivatott, hogy magába zárja a negatív energiákat. Legtöbbször tűzhelyek vagy a padló alá, illetve a falrésekbe, az ajtónyílásba vagy a kapualjba helyezték az üveget. E gyakorlat igen elterjedt volt a 16-17. században, ám a legtöbb eddig fellelt "boszorkányüveg" mind üresnek bizonyult. Ismert azonban olyan cserépflaska is, amely vizeletet, szögeket, horog alakúra hajlított gombostűket, körömdarabkákat és hajat tartalmazott. 

"Boszorkányüveget" olyankor készítettek az emberek, ha úgy érezték, hogy valaki rontást bocsátott rájuk. A korabeli elképzelések szerint az átkot mondó boszorkány kapcsolatba kerül az üveg tartalmával, s vizeléskor érezni kezdi a tűk és a szögek okozta iszonyatos fájdalmat. Szenvedései arra késztetik, hogy visszafordítsa a varázst, ez az egyetlen módja annak, hogy ő maga megszabaduljon a kínoktól.

Az üveget az angliai Nottinghamshire-ben, a newarki Civil War Centre területén folyó ásatási munkálatok során, az Old Magnus Building nevű épületrész restaurálásakor találták meg. Nagy gonddal ásták el, nehogy összetörjön, ennek köszönhető, hogy ép maradt. A tervek szerint a Heritage Lottery Fund 3,5 millió fontos támogatásából létrejövő National Civil War Centre megnyitása után, 2015-ben tekinthetik meg a leletet az érdeklődők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár