2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerült egy elveszettnek hitt Steinbeck-kézirat

2014. november 6. 17:02

Egy elveszettnek hitt John Steinbeck-novella kéziratát találták meg a texasi Austinban. 

A With Your Wings (Szárnyaiddal) című elbeszélés kitalált története egy afroamerikai harci pilótáról szól, aki kitüntetéssel szerel le az akkor még szegregált amerikai hadseregből.

Az írást 1944-ben Orson Welles olvasta fel rádióműsorában. Rádiósként a színész-rendező Welles leginkább arról az 1938-ban előadott, Világok harca című rádiójátékról lett híres, amely a szuggesztív és teljesen életszerű előadásmód miatt az Egyesült Államok több részén pánikot robbantott ki.

A 1944-es rádióadás után sokáig úgy tűnt, hogy Steinbeck írása teljesen elveszett, mert semmilyen nyomtatott formában nem jelent meg. Még a legjelentősebb Steinbeck-szakértők is csak rendkívül keveset tudtak a szövegről egészen mostanáig.

Andrew F. Gulli, a híres írók alig ismert vagy elveszettnek hitt írásainak újrapublikálására szakosodott michigani The Strand Magazine szerkesztője azonban megtalálta a kéziratot a Texasi Egyetem austini levéltárában, és azt a folyóirat pénteki számában megjelenteti.

Az 1968-ban elhunyt Steinbeck gyakran írt társadalmi igazságtalanságokról műveiben, és időnként fekete bőrű karaktereket tett meg főszereplőnek, mint például az egyik leghíresebb elbeszélésében, az Egerek és emberekben. Gulli szerint a With Your Wings nagyon is illik a Pulitzer- és irodalmi Nobel-díjas író világszemléletébe.

"A történet szerintem egy erőfeszítés, hogy ráirányítsa az amerikaiak figyelmét arra a hatalmas áldozatra, amelyet az afroamerikaiak az ország és szövetségesei megvédése érdekében hoztak a háború alatt" - nyilatkozta Gulli.

A háború lelkes támogatójának számító Steinbeck haditudósítóként dolgozott az 1940-es években, még egy könyvet is írt az amerikai légierőről. Tudósítóként Steinbeck a katonatisztek által tartott eligazítások leírása helyett inkább a szokatlan történeteket részesítette előnyben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár