2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ezeréves sírt tártak fel Kína északi részén

2014. november 12. 09:35

Egy mintegy ezeréves, feltehetően tehetős han kínai férfi számára épült síremléket tártak fel régészek Kína északi részén.

A középkori nyughelyet egy vasútállomástól nem messze, Kína északi részén találták meg. Emberi maradványokat nem tartalmazott, ám falain élénk életképeket fedeztek fel. "A falak elsősorban a sír lakójának mindennapjait ábrázolják" - írják kínai kutatók a Chinese Cultural Relics című folyóirat hasábjain.

A síremlék bejárata

A keleti oldalon feltűnő alakok - akik az elhunyt szolgái lehettek - gyümölcsöt és italokat tartanak kezükben. Továbbá látható egy fekvő szarvas, egy daru, bambuszfák, egy vánszorgó sárga teknős, illetve van a falon egy vers is: "A bambusz ellenáll a rossz időnek. Az élet olyan hosszú, mint a daru és a teknős lelke".

A sírban feltehetően az elhunyt háziállatainak képei is helyet kaptak. Az északi falon egy fekete-fehér macska látható, vörös szalaggal a nyakán, szájában egy selyemszalag-labdával; ugyanezen a jeleneten egy szintén fekete-fehér színű kutya van, amely szintén vörös szalagot hord és görbe farka van. A kutya és a macska mögött emberek gyülekezete van. A sír mennyezetét élénk vörös színű csillagok és csillagképek díszítik.

A régészek találtak egy szobrot, amelyet az elhunytról mintáztak. A 94 centiméter magas alkotás egy mosolygó, hosszú fekete köpenyt viselő férfit ábrázol, aki egy emelvényen, keresztbe tett lábakkal ül. Minden bizonnyal a temetési rítus során az elhunytat helyettesítette, állítják a szakértők, megjegyezve, hogy a szokás nem volt ritka a korszakban élt buddhisták körében.

A sír díszes mennyezete

A sírt Datong városában fedezték fel még 2011-ben és a Datongi Városi Régészeti Intézet szakemberei tárták fel. A nyughelyet korábban kifosztották, és a sír tulajdonosának neve sem maradt fenn. Szobrából, illetve a sír díszítettségéből ítélve egy viszonylag magas tisztséget betöltő, tehetős han kínai lehetett. Mikor élt, Datongot a Liao-dinasztia (916-1125) irányította, a nomád kitaj nép által létrehozott dinasztia hatalma Mandzsúria és Észak-Kína északi részére terjedt ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár