2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkeresik a második világháborúban tengerbe veszett hősöket

2014. november 14. 19:15

Víz alatti robotok és önkéntesek tömegei segítik a kutatóknak megkeresni azokat a második világháború során elhunyt amerikai katonákat, akiket immáron a hetedik évtizede eltűntként tartanak nyilván, s valahol a csendes-óceáni térségben nyugszanak.

A Project Recover néven futó kezdeményezés során a kutatók kamerával és szonárral felszerelt, önjáró robotok segítségével igyekeznek átfésülni az óceánok fenekét. A csapat márciusban például két lezuhant második világháborús repülőgépet fedezett fel a Csendes-óceánban.

A keresést főként a Palau Köztársaság szigeteire és környékükre koncentrálják a szakértők, ugyanis itt voltak a legintenzívebb harcok a második világháború csendes-óceáni hadszínterén. Csak a 13 négyzetkilométeres Peleliu szigetéért való küzdelem 5 ezer katona életét követelte. A történészek úgy becsülik, hogy a sziget környékén legalább harminc hajó, repülőgép vagy partraszállító naszád tűnt el, s körülbelül 70-80 amerikai deszantos katona aludhatja örök álmát a tenger mélyén.

A keresés megkezdődik

A Delaware-i Egyetem kutatói, Terrill és Mark Moline 2010 óta minden évben elutaznak a szigethez, hogy tanulmányozzák a térképek pontosságát, valamint megismerhessék a közeli áramlatok szeszélyeit. A szakértők kifinomult technikákat használnak, hogy feltérképezhessék a körzet tájfunjainak korallzátonyokat, illetve az éghajlatváltozás szigeteket befolyásoló hatásait.

Az egyik túrájuk alkalmával találkoztak Patrick Scannonnak, a BentProp nevű, a második világháborúban eltűnt amerikai katonák adatbázisát elkészítő nonprofit szervezet alapítójával is. Az 1990-es évek eleje óta működő szervezet által összegyűjtött adatokat, a kifinomult technikát, az éghajlatváltozást kutató elemzéseket, valamint a részletes térképeket felhasználva több esélyük van a szakértőknek, hogy rábukkanjanak az elmúlt évtizedekben folyamatosan változó áramlatok által elsodort hajókra.

A víz alatti robotok folyamatosan fényképezik, illetve az általuk kibocsátott hanghullámok segítségével feltérképezik a korallzátonyokat, ami alapján pontos képet kaphatunk a Palau-szigetek körüli tengerfenékről. Az utóbbi technika azért is tökéletes e célra, ugyanis segítségével nem csupán a távolságokat, hanem a hangot visszaverő tárgy anyagára is következtetni lehet.

Mindez azért is fontos, mert "a közel 240 km/órával a víznek csapódó repülő sokszor már akkor sem néz ki repülőnek, amikor leér a tenger fenekére, pláne 70 év távlatából. Leginkább egy egyszerű korallra hasonlít" - magyarázta Moline a LiveScience tudományos hírportálnak. Ha a robotok valami fémes visszaütközést jeleznek, a kutatók azonnal leküldik a búvárokat, akik kézi szonárokkal még alaposabban megvizsgálják a helyszínt.

78 ezres lista

Idén márciusban a levéltári adatok, valamint a veteránok beszámolói alapján egy hetven éve eltűnt Grumann TBF Avenger típusú, második világháborús bombázóra bukkantak a csapat tagjai. A sziget idősebb lakói még emlékeznek, hogy lezuhant egy vadászgép, az egyik veterán pedig biztosra vette, hogy a pilóták katapultálása nem sikerült, így valószínűleg a légi járműjükkel együtt kerültek a hullámsírba. A szonár segítségével találtak egy F6F Hellcat típusú vadászrepülőgépet, sőt felfedeztek egy másikat is a közelben.

A projekt tagjai valójában nem értek hozzá a roncsokhoz, magyarázta Moline. A felfedezést követően elküldték jelentésüket az amerikai haditengerészetnek, ahol azonosították a katonákat, értesítették a családtagjaikat, s gyakorlatilag kihúzták a két nevet a 78 ezres adatbázisból, amelyben az eltűntnek nyilvánított katonák nevei találhatók.

A projekt egy kis szünet után 2015 márciusában folytadódik, s négy-öt ígéretes helyszínt fognak tüzetesebben átvizsgálni. "Hihetetlen érzés, amikor egy-egy aktát a friss elemzései adatokkal egybevetve gyakorlatilag ki lehet következtetni, hol feküdhet egy-egy amerikai katona. Azonban, mikor megtalálod őt, vegyes érzelmek törnek rád, hiszen 70 évvel ezelőtt ez az ember az életét adta a hazájáért" - tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár