2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

II. János Pál török merénylője találkozni akar Ferenc pápával

2014. november 20. 11:42 MTI

Mehmet Ali Agca, a néhai II. János Pál pápa elleni merénylet elkövetője arra kérte a Vatikánt, hogy találkozhasson Ferenc pápával a katolikus egyházfő november végi törökországi látogatásakor - tudatta szerdán az Anadolu török hírügynökség.

"Arra kértem a Vatikánt, hogy találkozhassak Ferenc pápával, egyelőre azonban nem kaptam semmilyen választ" - írta közleményében a szélsőjobboldali Szürke Farkasok militáns szervezet egykori tagja. "Már találkoztam egy pápával, teljesen normális, hogy vele (Ferenc pápával) is találkozzak" - tette hozzá a most 56 éves férfi. II. János Pál a támadás után két évvel meglátogatta merénylőjét a fegyintézetben, és megbocsátott neki.

A török férfi 1981. május 13-án a római Szent Péter téren rálőtt II. János Pálra. A pápa súlyosan megsebesült a merényletben, amelynek indítékát máig homály fedi, egyes feltételezések szerint az akkori szovjet és bolgár titkosszolgálatnak is köze lehetett az akcióhoz. Agcát életfogytiglani börtönre ítélték a gyilkossági kísérletért. 2000-ben az olasz államfő kegyelmet adott neki, és kiadták Törökországnak. Hazájában ismét azonnal bebörtönözték egy érvényben lévő ottani ítélete alapján, egy újságíró meggyilkolása miatt, amit még 1979-ben követett el. 2010-ben szabadlábra helyezték.

Ferenc pápa november végén látogat Törökországba, ahol mások mellett Recep Tayyip Erdogan elnökkel és Ahmet Davutoglu kormányfővel is találkozni fog. A törökországi út Ferenc pápa hatodik külföldi látogatása lesz Brazília, a Szentföld, Dél-Korea, Albánia, valamint Strasbourg után.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár