2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A négy szent állat képét vésték a Selyemút mellett talált ősi sír falára

2014. november 25. 16:00

1700 éves temetőt tártak fel Kína északnyugati részén, Kucsa városában. Összesen tíz sírt találtak, ezekből hét téglasír volt.

Az M3 névre keresztelt sír falát mitológiai teremtmények faragványaival díszítették, ezek közül négy az évszakokat és az égbolt részeit reprezentálja: a Fehér Tigris (ősz), a Fekete Teknős (tél), a Kék Sárkány (tavasz) és a Vörös Madár (nyár). Ez a sír egy sírhalomból, rámpából, egy lezárt kapuból, sírbejáratból, átjáróból, temetkezési kamrából és egy oldalkamrából áll - írják kutatók a Chinese Cultural Relics angol nyelvű kínai tudományos folyóirat legújabb számában.

A temetőt 2007-ben fedezték fel és a hszincsiangi régészeti intézet munkatársai tárták fel Csejung Jü ásatásvezető irányítása mellett.

Az egyik téglasír

Egyelőre rejtély, kiket rejt a temető. A jelek szerint a nyughelyet korábban kifosztották, és semmilyen írásos nyom nincs, amely segíthetne a sír lakóinak azonosításában. A hét nagy téglasírt látva a kínai kutatók arra következtettek, hogy a temetőben vagyonos emberek nyugodhatnak.

Az emberi maradványok vizsgálata után a régészek megállapították, hogy a sírokat korábban többször "újrahasznosították". Néhány sírban ugyanis egy időben több mint tíz személy feküdt, ami további kutatásokat igényel - írják a szakemberek tanulmányukban.

Emberi maradványok az M3-as sírban

Mitológiai teremtmények a sír falán

A régészek szerint a temetkezési hely 1700 éves, s arra az időre tehető, amikor Kucsa fontos szerepet töltött be Kína nyugati határterületeinek (Hszijü) védelmében. Mivel a Selyemút áthaladt a nyugati határokon, Kína uralkodóinak fontos volt, hogy Kucsát ellenőrzésük alatt tartsák. Egy ókori mondás szerint, ha valaki megszerzi a várost, a nyugati határvonalon lévő államoknak csak egy százaléka marad uralmán kívül.

A Selyemút kifejezés azon kereskedelmi útvonalak történelmi hálózatára használatos, ami Kelet-, Dél- és Nyugat-Ázsiát, a Mediterrán térségen keresztül Európával és Észak-Afrikával kötötte össze. Kínából, Csang-anból (mai nevén Hszian) indult, Anatólia területén és a Földközi-tenger térségén haladt keresztül. A Selyemúton folytatott kereskedelem fontos szerepet játszott a nagy civilizációk fejlődésében, például Kína, Egyiptom, Perzsia, Arábia, India, Róma és Bizánc történetében. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár