2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elnyelte a bozótos erdő a doberdói csatahelyszínt

2014. december 2. 10:17 MTI

Információs és útbaigazító táblákat helyeztek el San Martino del Carso településen a Doberdó-fennsíkon harcoló szegedi 46. és a temesvári 61. gyalogezredek emlékműveinél és a helyi múzeum előtt magyar és olasz civil szervezetek önkéntesei - tájékoztatott a szegedi Meritum Egyesület.

Mindkét ezred még a háború alatt otthagyta a maga emlékjelét egykori táborhelyének központjában. A tájkép azonban az elmúlt egy évszázad alatt jelentősen átalakult, az egykori csatahelyszínt elnyelte a bozótos erdő.

A Meritum Egyesület és a Gruppo Speleologico Carsico egyesület önkéntesei ösvényt vágtak és megtisztították az emlékművek környékét, újból megrajzolták a megfakult feliratokat. A négy nyelven - olaszul, magyarul, angolul és a helyi kisebbségre tekintettel szlovén nyelven - kihelyezett információs táblákra korabeli fényképek is felkerültek, amelyek segítik az emlékművek egykori környezetének beazonosítását.

A temesvári emlékkő melletti táblán egy fiatal zászlós, Márton Áron portréjával is találkozhat a látogató. Erdély későbbi katolikus püspöke a temesvári 61. gyalogezredben nyolc hónapon át harcolt a Doberdón, és itt is sebesült meg 1916. július 19-én.

Információs táblát helyeztek el a San Martino del Carsoban működő első világháborús múzeum épülete előtt is. A tabló a Doberdó-fennsíkon ma fellelhető emlékhelyeit veszi számba négy nyelven. Magyar nyelvű kiállítási vezető is készült a helyi múzeum számára, ahol a tárlat anyagának döntő része az ottani harcok emlékét őrzi, nagyon sok köthető a magyar katonákhoz. A dokumentum tartalmazza az egykor itt harcoló magyarországi ezredek felsorolását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár