2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a legkorábbi ismert kőeszközt Törökországban

2015. január 6. 08:20

A Törökország területén valaha megtalált legkorábbi kőeszközt fedezték fel régészek a Gediz folyóban; a felfedezés arról árulkodik, hogy az előember az eddig véltnél jóval korábban, 1,2 millió évvel ezelőtt kelt át Ázsiából Európába - olvasható a Quaternary Science Reviews legújabb számában.

Az emberi kéz által formált, pirosas kovakőeszközt Törökország nyugati részében, a Gediz folyó ősi üledékrétegében találták meg. A Royal Holloway kutatói brit, török és holland tudósokkal közreműködve nagy precizitású kormeghatározó vizsgálatokkal tudták megállapítani a folyómederben talált kő korát, aminek köszönhetően először sikerült behatárolni, mikor élt ott az ember.

"A felfedezés rendkívüli jelentőségű az ősember kirajzásának időbeli meghatározása szempontjából" - fogalmazott Danielle Schreve, a Royal Holloway földrajzprofesszora. "Kutatásunk azt sugallja, hogy ez a kovakő a legkorábbi, biztosan datált tárgyi lelet Törökországból, amit az előember több mint egymillió éve hagyott a hullámtérben" - tette hozzá.

A tudósok a természetben előforduló radionuklidok, illetve radioizotópok felezési idejének és jelenlegi gyakoriságának ismeretén alapuló radiometrikus kormeghatározással és paleomágneses (földmágneses) módszerrel tudták megállapítani azt az idősávot, amikor az előember a területen élt: a lávafolyamokból vett minták szerint az Ázsiából kirajzó ember 1,24-1,17 millió éve telepedett meg a Gediz körül.

"Ez a kovakő egy rendkívül izgalmas tárgyi lelet" - mondta el Schreve. "Régóta kutattam a folyómeder üledékrétegeit, amikor a szemem egyszer csak megakadt a kövön. Amikor jobban megnéztem, rögtön láttam, hogy emberi kéz formálta. Geológusokkal és más, a kormeghatározó vizsgálatokban jártas szakemberekkel együtt sikerült felállítanunk egy pontos kronológiát és új megvilágításba hozni legtávolabbi rokonaink viselkedését" - fejtette ki a professzor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár