2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszakerülnek Pompejibe az ellopott "relikviák"

2015. január 12. 20:40

Pompeji nem csak Olaszország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, de sokaknak ideális hely a "szuvenírek" beszerzésére: az emlékek és fotók mellett többször előfordult, hogy az idelátogatók valami kézzelfoghatót is akartak magukkal hazavinni, ezért elcsentek egy-egy darabot az ókori romvárosból. Az utóbbi időben azonban egyre több ókori lelet kerül vissza rendeltetési helyére.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, egy hetvenes éveiben járó montreali asszony Olaszországba visszatérve, könnyek közt adta át október végén a pompeji műemlékvédelmi hatóságoknak azt a dísztárgyat, amelyet ötven évvel ezelőtt csent el Pompejiből. Az idős hölgy nászútja során dugta retiküljébe a terrakotta antefixet (kúpcserépsorok végződését takaró ereszdísz), amelyet jó állapotban megőrzött.

A rendőrség műkincsvédelmi osztályának nápolyi vezetője azt mondta, hogy a montreali "régiségtolvaj" - akit végül nem büntettek meg - példájához hasonló esetek mindennaposak, az elmúlt években több száz, a pompeji ásatások helyszínéről eltulajdonított tárgyat tartalmazó csomagokat kaptak, bűnbánó levelek kíséretében.

Érkeztek vissza már cserépmaradványok, kövek, téglák és festett vakolatdarabok is - illetve márciusban két évtized elteltével egy freskótöredék, ami azért szenzációs, mert régészek e lelet segítségével végre rekonstruálni tudják a Casa Del Frutteto épületét. De volt olyan is, amikor a vámosok akadályozták meg egy-egy értékes ókori lelet kicsempészését az országból: 2014 szeptemberében a római Fiumicino repülőtéren két amerikai szeretett volna magával vinni egy 30 kilogramm tömegű kődarabot bőröndjükben, amikor a hatóságok közbeléptek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár