2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősi termékenységidolon veszett össze Bolívia és Svájc

2015. január 19. 10:41 MTI

Egy svájci múzeum figyelmeztette a bolíviai kormányt, hogy a restitúciós megállapodás megsértésének tekinti, ha körmeneteken hordoznak körbe a dél-amerikai országban egy tavaly visszaadott 2000 éves termékenységidolt. 

A Berni Történeti Múzeum októberben, több mint egy évig tartó tárgyalások eredményeként adta vissza a bolíviai hatóságoknak a mindössze 16 centiméteres szobrocskát, amelyet Johann Jacob von Tschudi svájci természettudós, utazó és diplomata 1858-ban vitt magával Tihuanaco ősi városból, miután konyakkal leitatta az ott élő őslakosokat.

A bolíviai kormány a napokban jelentette be, hogy január 24-én a fővárosban, La Pazban körmeneteken mutatják be a lakosságnak az őslakosok örökségének "felbecsülhetetlen értékű" emlékét. Később vidéki városokban is körbehordozzák.

Bolívia egyebek közt azzal a feltétellel kapta vissza a szobrot, hogy azt állandó jelleggel a La Paz-i Nemzeti Régészeti Múzeumban helyezik el. Jakob Messerli, a berni múzeum igazgatója azt mondta, hogy az idol körbehordozása a két múzeum közti megállapodás megsértését jelenti, s hogy a bolíviaiak "mást mondanak és mást tesznek".

Elizabeth Salguero, Bolívia németországi és svájci nagykövete pénteken "kolonialistának" nevezte a svájci múzeum igazgatójának véleményét, és sértőnek mondta azt feltételezni, hogy Bolívia nem képes megvédelmezni kulturális örökséget. Rámutatott, hogy Európában is sok helyen hordoznak körbe értékes műkincseket, a szokást mégsem kérdőjelezi meg senki.

Vita tárgyát képezi a régiség státusza is. A bolíviai dekolonizációs minisztérium ragaszkodik ahhoz, hogy a női alakot ábrázoló szobor egy ekeko, vagyis ősi andesi termékenységisten. Egyes külföldi szakértők ugyanakkor kétlik, hogy istenszobor lenne, szerintük csupán egyszerű talizmán, amely a tolvajoktól véd.

A svájci múzeummal kialakult vita kínos lehet a bolíviai diplomácia számára, amely jelenleg épp azon fáradozik, hogy felkutasson és visszaszerezzen más, illegálisan külföldre került régiségeket is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár