2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Valóban méreginjekció végzett a Nobel-díjas költővel?

2015. január 22. 11:54 MTI

Új halottkémi vizsgálat indul Chilében Pablo Neruda több mint negyven évvel ezelőtt bekövetkezett halála ügyében, amelynek során arra keresnek bizonyítékot a szakértők, hogy vajon méreginjekció végzett-e a Nobel-díjas költővel.

A baloldali kötődésű Neruda 1973 szeptemberében, alig két héttel a Salvador Allende vezette szociáldemokrata kormányt megbuktató jobboldali katonai államcsíny után halt meg. A költő prosztatarákban szenvedett. Maradványait 2013-ban exhumálták, miután felmerült, hogy esetleg nem a betegsége, hanem mérgezés okozta a halálát, ahogy azt sofőrje és mások is állították. A költő csontjaiból vett mintákat 15 tagú nemzetközi szakértői csoport vizsgálta több mint fél éven át, de nem találták méreg nyomait. 2013 novemberében közzétett jelentésükben úgy fogalmaztak: csaknem teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költővel nem a Pinochet-rezsim, hanem a rák végzett.

Az eredmény ugyanakkor sem Neruda hozzátartozóit, sem a vizsgálatot kezdeményező Chilei Kommunista Pártot nem nyugtatta meg, már akkor jelezték, további vizsgálatokat tartanak szükségesnek. Francisco Ugas, a chilei kormány emberi jogi hivatalának vezetője szerdán kijelentette, utalnak rá jelek, hogy a költőt megmérgezték, és amennyiben bebizonyosodik, akkor az emberiség elleni bűncselekménynek tekinthető.

Neruda sofőrje szerint Pinochet ügynökei a költő betegségét kihasználva adták be neki a méreginjekciót, amikor a santiagói Santa Maria klinikán feküdt. Egyesek úgy vélik, Nerudát azért ölték meg, mert a diktatúra attól tartott, hogy Allende halála után esetleg ő válhat a baloldali ellenzék vezérévé. Az új halottkémi vizsgálat során szervetlen anyagok és nehézfémek nyomát keresik a költő maradványaiban halála okának tisztázásához. Elsősorban azt próbálják kideríteni, hogy okoztak-e sejt-, illetve fehérjekárosodást a szervezetében vegyi anyagok.

A 1904-ben született Neruda Latin-Amerika egyik legjelentősebb költője volt. Szerelmesversei és a Canto General című kötete révén ismerte meg a világ. 1971-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. A baloldali költő műveit Pinochet katonai diktatúrának ideje alatt, 1973 és 1990 között betiltották Chilében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár