2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bolívia szerint egy elrabolt bőségbálvány miatt lett gazdag Svájc

2015. január 26. 13:07 MTI

Körmeneten ünnepelték Bolíviában, hogy hazakerült Svájcból egy 2000 éves bőségbálvány, ami az ország elnöke szerint elhozza a jólétet hazájának is. Johann Jakob von Tschudi svájci természettudós 1858-ban a helyieket leitatva kaparintotta meg, örökösei később a Berni Történeti Múzeumnak adták el. Evo Morales elnök kijelentette, Svájc annak köszönheti gazdagságát, hogy foglyul ejtette a szobrot, mivel Ekeko a bőség istene, s most, hogy az idol visszatért Bolíviába, hazájában is újra beköszönt a bőség korszaka.

Ekeko ősi indián bőségisten mindössze 16 centiméteres, kristályurnába helyezett szobrocskáját szombaton százak kísérték virágot szórva és táncolva a 4000 méter magasan fekvő El Alto városból a 400 méterrel alacsonyabban fekvő fővárosba, La Pazba, a kormány székhelyéhez. Az idol a Titicaca-tó partján az i. e. 200 és i. sz. 200 között virágzó pukara kultúra terméke. Johann Jakob von Tschudi svájci természettudós 1858-ban a helyieket leitatva kaparintotta meg, örökösei később a Berni Történeti Múzeumnak adták el. A csalárd módon eltulajdonított és külföldre vitt ősi emlék visszaszolgáltatásáról a múlt év végén jött létre egyezség a bolíviai kormány és a svájci múzeum között.

Ekeko isten frissen visszaszerzett szobrával vette kezdetét Bolíviában az Alasita, a bőség indián hagyományokon alapuló, két hétig tartó ünnepe. Az istenszobrot az elnöki palota előtt üdvözlő Evo Morales elnök kijelentette, Svájc annak köszönheti gazdagságát, hogy foglyul ejtette a szobrot, mivel Ekeko a bőség istene, s most, hogy az idol visszatért Bolíviába, hazájában is újra beköszönt a bőség korszaka.

A bolíviai körmenet, az autó tetején egy üvegbúrában látható a bőségbálvány

Félix Cardenas dekolonizációs miniszterhelyettes szerint az istenszoborral együtt annak szellemisége is beköltözik a kormány székhelyére, "erővel töltve fel a kormányon lévőket". A berni múzeum kritizálta, hogy a megállapodást megszegve Bolíviában körmeneteken mutogatják a visszaadott régiséget, Morales elnök szerint azonban a bőség isteneként, egy "élő kultúra" részeként Ekeko nem múzeumba, hanem szent helyre való.

A kéthetes bőségünnepen Bolívia őslakói a megkívánt javak, közte lakóházak, autók, dollárkötegek miniatűr másait korlátlanul felvásárolva és felmutatva juttatják kifejezésre a jólét és gazdagság iránti vágyukat. Vagyontárgyak mellett vehetnek házassági és születési anyakönyvi kivonatokat, válóperes bírósági határozatokat és a legkülönbözőbb diplomákat is abban a reményben, hogy ezekhez kötődő vágyaik 2015-ben valóra válnak. A bőségisten legelterjedtebb változata egy kis bajuszos, kövérkés férfialak, amely a kívánt javakból a lehető legtöbbet viszi a vállán, hogy jólétet, bőséget és szerencsét hozzon a benne hívőknek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár