2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így nézhetett ki a tetovált szibériai hercegnő

2015. január 30. 12:03

Egy hónapon át tartó, aprólékos munkával sikerült elvégezni a 2500 évvel ezelőtt elhunyt ukoki hercegnő koponyarekonstrukcióját egy svájci preparátornak.

A híres ukoki hercegnő mumifikálódott tetemét még 1993-ban, 2500 méteres magasságban, az Altaj Köztársaság területén, egy kurgán fagyott altalajában (permafroszt) találták meg orosz régészek. A 2500 éves, kiváló állapotban konzerválódott emberi maradványt a 20. század legnagyobb orosz régészeti felfedezései között tartják számon, 2012 óta Nyugat-Szibéria déli részén, Gorno-Altajszk egyik speciálisan kialakított mauzóleumában őrzik.

A szibériai hercegnő megtalálásának helyszíne a nevezetes Ukok-fennsík mellett, Oroszország szibériai részén, Kína, Kazahsztán és Mongólia négyeshatárpontjának közelében található, ahol korábban szkíta-hun kori halomsírokban fejedelmi temetkezéseket tártak fel az i. e. 6. és 3. század közötti időszakból. A helyszínről művészeti korszakot (paziriki kultúra) is elneveztek.

A szibériai hercegnőről az elmúlt két évtizedben számos részlet látott napvilágot: jól ismertek tetoválásai, tudjuk, hogy mellrákban halt meg, s hogy kannabiszt is temették mellé, de külső megjelenését eddig nem kutatták. A fiatal nő koponyarekonstrukcióját a korábban neandervölgyi modelleken is dolgozó schaffhausensi állatpreparátor, Marcel Nyffenegger készítette el a speyeri Historisches Museum der Pfalz felkérésére.

Nyffenegger a koponya 3D-s modellével dolgozott: egy hónapon keresztül építette fel a csontozatra az arcizmokat, a szövetrétegeket, illetve a bőrstruktúrát, majd meghatározta a hercegnő szemszínét, illetve arckifejezését. Az elkészült plasztilinmodellt szilikonnal és gumi-gyanta keverékével borította be, mielőtt a finom részleteket: a szemöldököt és a szempillát hozzáadta volna. Több mint 100 ezer hajszálból alkotta meg a nő hosszú, kissé hullámos haját - csak ez a munkafolyamat két hétig tartott.

A szibériai hercegnőt a testén látható - a mai modern tetoválásokra emlékeztető - testfestései tették világhírűvé. A hercegnő ball vállán egy mitológiai állat látható: egy szarvas, egyszarvú aganccsal a fején, de egy szarvas feje van a csuklója körül is, s egy másik állat a hüvelykujján, valamint a bal kezén. A tetoválásokra akkor lettek figyelmesek, amikor a jég fogságából kiszabadított hercegnő csontjait éppen át akarták szállítani az Altaj Köztársaság fővárosába (és egyetlen városába), Gorno-Altajszkba, hogy ott egy üvegszarkofágban helyezzék végső nyugalomra. 

A kutatások megállapították, hogy a fiatal nő 25-28 éves korában hunyt el - a mellrák miatt csontsoványan -, magassága 162 centiméter volt. Az ukoki hercegnő gazdag sírmellékletet kapott: hat felszerszámozott lóval temették el, s a teste mellett bárány- és marhahúst, fából, bronzból és aranyból készült tárgyakat, valamint kannabiszt is találtak. A szakemberek szerint a hercegnő gyakran szívhatott marihuánát, hogy enyhítse a betegség okozta fájdalmakat, a módosult tudatállapot miatt pedig különleges helyet foglalt el a paziriki társadalmi hierarchiában.

A hercegnő haját teljesen leborotválták, lószőrből készült parókát viselt, amelyet fa szarvasfigura díszített. Arcán és nyakán nem maradt meg a bőr, nem úgy a bal karján. A szibériai nő kínai selyemből készült hosszú ruhát és díszes, hosszú szárú filccsizmát viselt, ami azért érdekes, mert ebben az időben a kínai selyem csak a fejedelmi sírokban fordult elő, s mivel értékesebb volt az aranynál, azt bizonyítja, hogy viselője gazdag volt és magas társadalmi rangot viselt. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár