2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hotelszobában voltak a D-Day titkos iratai

2015. február 11. 18:36

Szigorúan titkos 2. világháborús dokumentumok kerültek elő a brockenhursti (Anglia) The Balmer Lawn Hotel felújítása közben az egyik szoba padlólapja alól.

A szigorúan titkos dokumentumokon az On His Majesty's Secret Service (Őfelsége titkosszolgálatában) megjelölés szerepel, s az 1944. június 6-ai normandiai partraszállással kapcsolatban tartalmaz parancsokat. A több mint hetven éves iratokat a Hampshire megyei Brockenhurstban található - a D-Day miatt ideiglenesen a hadsereg számára lefoglalt - szálloda, a négycsillagos The Balmer Lawn Hotel felújítása közben, az egyik szoba padlólapja alatt találták meg.

A munkások gépelt dokumentumokra és levelezőlapokra bukkantak, míg a legtöbb relikvia egy, a hotelben állomásozó kanadai katonához tartozott. "Ugyan korábban találtunk például töltött lőszereket is itt, de dokumentumokat ekkora mennyiségben még soha" - nyilatkozta Chris Wilson hoteltulajdonos a The Telegraph brit napilapnak, hozzátéve, hogy az iratok között részletes parancsok vannak a normandiai partraszállásra vonatkozóan.

Ugyan a szálloda a hetvenes években leégett, az iratok a csodával határos módon megmenekültek. Az egyik ('D-Day 1', 1944. június 7.) levél szerzője a 15 kilométeres telefonkábel lefektetésével járó nehézségekre panaszkodik - a szövetséges csapatok ezen a napon foglalták el a franciaországi Caent, folytatva a náci megszállás alatt álló Európa felszabadítására irányuló hadműveletet.

A hotel sajtósa elmondta, hogy ugyan a dokumentumok egy része kódolt és rossz állapotú, a legtöbb, amely a partraszállás tervezésével kapcsolatos, jól olvasható.

A The Balmer Lawn Hotel a negyvenes években

A The Balmer Lawn Hotel eredetileg magánháznak épült, később, 1800-ban vadászházzá alakították, majd 1850-ben kibővítették. Az első világégés idején tábori kórház lett belőle, majd a negyvenes években a hadsereg vezérkarának szálláshelyeként szolgált, ahol többek között V. György angol király, Winston Churchill és Dwight D. Eisenhower is megfordult. 

Az 1944. június 6-ai normandiai akció a történelem legnagyobb partraszállási hadművelete volt, amely a nyugati front megnyitásával hozzájárult a náci Németország katonai összeomlásához és a második világháború befejezéséhez Európában. A normandiai katonai temetők 110 ezer katona maradványait őrzik. A normandiai partraszállást követően a háború még 11 hónapig folytatódott: az amerikai és a szovjet csapatok 1945. április 25-én találkoztak a németországi Torgaunál. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár