2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sok a kétely a Svájcban lefoglalt "Leonardo-festménnyel" kapcsolatban

2015. február 12. 09:39 MTI

Több szakértő is megkérdőjelezte szerdán, hogy valóban Leonardo da Vinci festette Isabella d'Este márkiné Svájcban lefoglalt portréját, és az a művészettörténész is óvatosságra intett, akinek korábban személyesen állt módjában megvizsgálni a szóban forgó alkotást.

Klaus Albercht Schröder, a bécsi Albertina igazgatója primitív munkaként jellemezte a művet. Szerinte a portré a reneszánsz mester munkáiból összeollózott motívumokból áll, és úgy tűnik, mintha Leonardo egy utánzója "töltötte volna ki rajta a mérgét". Frank Zöllner, a Lipcsei Egyetem művészettörténeti intézetének vezetője, elismert Leonardo-szakértő színtiszta badarságnak nevezte, hogy da Vinci festette volna a Svájcban lefoglalt portrét. "A legapróbb jel sem utal erre" - jelentette ki, és emlékeztetett arra, hogy mindössze egyetlen szakértő véli úgy, hogy Leonardo festette a képet.

Ez a szakértő nem más, mint Carlo Pedretti. A szaktekintély azonban szerdán hangsúlyozta, sohasem tulajdonította da Vincinek a művet, amelyet néhány éve Svájcban volt alkalma megtekinteni, miután a tulajdonos ügyvédje kapcsolatba lépett vele. Mindössze annyit állított, hogy vannak ígéretes részletek, de további vizsgálatokat és egyeztetéseket javasolt francia, angol és amerikai kollégáival, mielőtt nyilvánosságra hozzák az ügyet. A Corriere della Sera című olasz lap Sette című melléklete azonban 2013 októberében - Pedretti megállapításait idézve - azt írta, hogy a mantovai őrgróf feleségének a reneszánsz mester által készített portréját rejtheti egy svájci páncélszekrény.

A festmény a művészettörténet egyik legnagyobb rejtélye. A márkinét Leonardo bizonyosan megrajzolta - az az alkotás a Louvre falán lóg - és úgy tudni, hogy Isabella d'Este megrendelt egy őt ábrázoló festményt is. A Svájcban lefoglalt portréról egyértelműnek tűnik, hogy a rajz alapján készült, de - mint azt Jacques Franck francia szakértő 2013-ban megjegyezte - vélhetően nem a mester festette - vagy nem teljes egészében -, és később is lett kész, a 16. vagy a 17. században.

Kételkedik Martin Kemp, Leonardo munkásságának egyik legkiemelkedőbb szakértője is. Az Oxfordi Egyetem professor emeritusa már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy Leonardo jellemzően fára festett, Isabella d'Este portréja viszont vászonra készült. Jelenleg mindössze 23 olyan művet tartanak számon, amelyet biztosan Leonardo da Vinci készített - emlékeztetett az Artnet művészeti portál, hozzátéve, hogy az életmű bővülése óriási szenzációt jelentene.

Isabella d'Este szóban forgó portréja egy hozzávetőleg 400 darabos gyűjtemény része, amely egy részint Olaszországban, részint Svájcban élő olasz családé - írta 2013-ban a Sette. A magazin úgy értesült, hogy a kollekció már egy évszázada Svájcban van, és legnagyobb részét a mostani tulajdonosok egyik nagyszülője vásárolta, az Aargauer Zeitung című német nyelvű svájci lap akkori jelentése szerint Peter Zai (1855-1936) gyáros és műgyűjtő.

A festmény ügyében az olasz hatóságok azt követően indítottak nyomozást, hogy felmerült a gyanú, hogy a portré illegális úton hagyta el Olaszországot, és egy ügyvéd megbízást kapott arra, hogy tetemes összegért eladja. A svájciakkal együttműködve sikerült nyomára bukkanniuk a képnek, de azt más helyre vitték, mielőtt lecsaphattak volna rá. Végül egy másik üggyel kapcsolatban találtak a nyomára tavaly. A hatóságok szerint már folytak a tárgyalások egy brit befektetői alap és az ügyvéd között a kép 120 millió euróért való megvásárlásáról. Az ANSA olasz hírügynökség szerda esti jelentése szerint az ügyben hét személy - a képet birtokló idősebb pár, az ügyvédjük, két műkereskedő és két rendőr - ellen folyik vizsgálat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár