2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ismeretlen Sherlock Holmes-történetre bukkantak a padláson

2015. február 20. 17:56 MTI

Arthur Conan Doyle egy Sherlock Holmesról szóló, eddig ismeretlen történetére bukkant padlásán egy skót férfi. A 80 éves Walter Elliot történész a helyi múzeumnak keresett anyagokat, amikor rátalált padlásán egy gyűjteményes kötetre, benne Doyle rövid történetével, amelyben Sherlock Holmes eltűnik és Watson indul a keresésére.

A Sherlock Holmes: Discovering the Border Burgs and, by Deduction, the Brig Bazaar című rövid, 1300 szavas történetet 1904-ben írta Doyle. A 48 oldalnyi gyűjteményes kötet kiadásával a helyiek pénzt akartak gyűjteni a selkirki híd újjáépítésére. A skóciai város fahídját elpusztította az 1902-es árvíz, és a helybéliek háromnapos rendezvénysorozatot szerveztek 1904-ben, hogy adományokat gyűjtsenek az újjáépítésre - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

A rendezvény részeként adták el a The Book o' Brig című kötetet, amelynek történeteit maguk írták. Az akkor már híres író, aki szeretett Selkirkben tartózkodni, az utolsó pillanatban járult hozzá a kötethez történetével. A könyvvel 560 fontot gyűjtöttek, ami igen nagy pénz volt akkor. Walter Elliot több mint 50 éve kapta a kötetet egy barátjától, de teljesen megfeledkezett róla mindaddig, amíg rá nem bukkant padlásán.

Először került elő eddig ismeretlen Doyle-történet a közkedvelt detektívről azóta, hogy több mint 80 éve kiadták a Sherlock Holmesról szóló utolsó művet. A kötet szombattól látható a selkirki múzeumban, a történet teljes egészében olvasható a brit napilap honlapján.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár