2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nacionalista történelemszemlélet ellen óv a japán trónörökös

2015. február 24. 18:15

Az elemzőket igencsak meglepte, hogy a politikától hagyományosan távolságot tartó japán császári család tagja, a japán koronaherceg kemény bírálatot fogalmazott meg a kormány nacionalista történelemszemléletével kapcsolatban.

Naruhito koronaherceg a minap felszólította a japán kormányt, hogy "korrekt módon" számoljon be a második világháborús veszteségekről és közvetítse azt a jövő generációi számára, amely nyilatkozatot elemzők a jelenlegi nacionalista kabinet bírálataként értékelik.

A japán trónörökös hétfőn, 55. születésnapján, sajtótájékoztató keretében fogalmazta meg véleményét, amely bár a világ többi részén óvatos megfogalmazásnak számítana, nagy meglepetést okozott a távol-keleti országban, ugyanis ritka, hogy a császári család kommentálja Japán választott tisztviselőinek ténykedését.

"Én magam nem éltem át a világháborút, de fontos, hogy alázatosan tekintsünk vissza a múltra és hogy korrekt módon adjuk tovább tragikus tapasztalatainkat, illetve a történelmet azon generációk számára, amelyeknek nincs közvetlen élménye a háborút illetően, mindezt egy olyan időben, amikor a háború emléke fakulni kezd" - fogalmazott Naruhito, hozzátéve, hogy "Japánra béke és prosperitás köszöntött" a japán alkotmány életbe lépését követően a háború után.

Abe Sindzó japán miniszterelnököt folyamatos támadások érik Tokió sajátos történelemszemlélete miatt. Tavaly júliusban például a második világháború előtt és alatt a japán hadsereg által szexrabszolgaságba taszított koreai és kínai nőktől való újabb bocsánatkérésre, valamint a kérdés független kivizsgálására szólította fel a kormányt az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága. A kormányfőt azok után is keményen kritizálták, hogy 2013 decemberében ellátogatott a japán háborús bűnösöknek is emléket állító Jaszukuni-szentélybe, ráadásul miután az 1937-es nankingi mészárlás megtörténtét a japán közszolgálati tévé egyik vezető tisztségviselője tagadta, a kormány nem határolódott el a megjegyzéstől.

"A császári család nagyon ritkán avatkozik be a politikába, s nagyon nehéz elképzelni, hogy ez nem egy tervezett és előre kalkulált megjegyzés volt, amit a császári ház ügyeit intéző ügynökség (Imperial Household Agency) hagyott jóvá" - mondta a beszéd kapcsán Robert Dujarric, a Temple Egyetem Jelenkori Ázsiai Tanulmányok Intézetének igazgatója a The Daily Telegraph-nak adott nyilatkozatában. Szerinte az ügynökség világosan látja, hogy a japán kormányfő túl messzire ment és rossz lenne a nemzet számára, ha tovább folytatná azt a gondolatmenetet, miszerint Japán a 20. század elején semmiféle bűnt nem követett el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár