2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt Fidel Castro egykori nagy szerelme

2015. március 3. 11:07 MTI

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Naty Revuelta, Fidel Castro egykori nagy szerelme, a kubai forradalom vezéralakja emigráns lányának anyja. A havannai társasági élet ismert alakja pénteken halt meg. A hétvégén szűk körben el is hamvasztották - közölte Revuelta gondozója az AP amerikai hírügynökséggel. Az idős asszony tavaly agyvérzést kapott, azóta betegeskedett.

Naty Revuelta 1925. december 6-án született, szülei hamar elváltak. Anyja később hozzáment az amerikai tulajdonú Havana Electric Company egyik vezetőjéhez, lányát angol nyelvű iskolákba járatta, előbb Kubában, majd az Egyesült Államokban. Natalia 19 éves korában tért vissza hazájába, előbb az amerikai nagykövetségen, majd a Standard Oilnál kapott munkát. Huszonkét évesen hozzáment egy nála csaknem két évtizeddel idősebb szívsebészhez. Orlando Fernandeztől egy lánya született, Nina.

A szőke hajú, zöld szemű, gömbölyded Natalia a havannai társasági élet közkedvelt alakja volt, őt tartották annak idején Kuba egyik legszebb asszonyának. Szépsége egy Fidel Castróról szóló életrajz szerzője, Georgie Anne Geyer szerint azonban forradalmi szellemmel és kalandvággyal párosult. Férje sokat dolgozott, őt pedig egy idő után nem elégítették ki a fogadások, és az anyaságban sem lelt elég örömet. Figyelme így a politikai kérdések, elsősorban a korrupció elleni harc gondolata felé fordult, egyre több gyűlésen vett részt.

Akkoriban Fidel Castro Mirta Diaz-Balarttal élt házasságban, a nőt még egyetemistaként ismerte meg. Naty Revueltára egy tüntetésen figyelt fel, amelyen a spanyol katonák által 1871-ben lemészárolt függetlenségpárti orvostanhallgatókról emlékeztek meg. Később olyannyira összebarátkoztak, hogy Revuelta lakásán tartották gyűléseiket, ott tervezték meg a Moncada laktanya elleni támadást is. A nő feltétel nélküli híve lett Castrónak és az általa képviselt ügynek, minden pénzét, majd értékes ékszereit is neki adta.

A Moncada laktanya elleni 1953-as támadás elbukott, Castro börtönbe került. Revuelta gyakran írt neki, a forradalmár pedig válaszolt. Ma ezeket a leveleket azon kevés kordokumentum között tartják számon, amelyek bepillantást engednek Fidel Castro legszemélyesebb világába. A forradalmár és felesége később elváltak, részben azért, mert a férfi egyik levele tévedésből felesége, és nem Naty Revuelta kezébe került. Miután Fidel Castro 1955-ben kiszabadult, felkereste Revueltát, és rövid viszonyt folytattak, az asszony szerint akkor először. A nő teherbe esett, de nem árulta el, hogy ne tartsa vissza a forradalmárt attól, hogy Mexikóba meneküljön. Fidel arra kérte szerelmét, hogy kövesse őt, és legyen a felesége, de Naty Revuelta elutasította, mert úgy gondolta, hogy a férfira halál vár.

Közös lányuk, Alina 1956-ban, fél évvel az előtt született meg, hogy Castro visszatért Kubába és bevette magát a Sierra Maestrába. A kislány anyja férjének nevét viselte, és csak kiskamaszként tudta meg, hogy ki a vér szerinti apja. Castro a nevére akarta venni, de Alina - mint azt memoárjában írta - nem kért ebből. Fidellel mindig is rossz volt a kapcsolata, azzal vádolta apját, hogy beleavatkozik az életébe. Naty Revuelta egyébiránt 1959-ben elvált férjétől, aki magával vitte közös lányukat, Ninát az Egyesült Államokba. Az asszony - bár titokban arra készült, hogy ő lesz Kuba első számú asszonya - soha nem ment újra férjhez, Castro ugyanis távolságot tartott tőle.

Alina, apja rendszerének heves bírálója, 1993-ban spanyol turistának álcázva magát, hamis útlevéllel elhagyta Kubát. Anyja csak amerikai rádióadásokból értesült erről. Miután az idős asszony tavaly agyvérzést szenvedett, Alina Fernándeznek engedélyezték, hogy hazatérhessen meglátogatni őt. Ez volt az első alkalom, hogy Fidel Castro lázadó lánya visszatérhetett Kubába. Azóta rendszeresen visszaengedték, és a temetésen is ott volt lányával. Revuelta és Castro között az évek múltával alig maradt kapcsolat, a nő mégis rendszeres vendége volt a nagykövetségek fogadásainak. 2008-ban a La Vanguardia című spanyol lapnak azt mondta, soha nem kesergett amiatt, hogy Fidel a forradalom ügyét előrébb helyezte magánéleténél. "De azért sok évbe telt, mire megszabadultam ettől a szerelemtől" - tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár