2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kukoricacsőre hajazó jádét ajánlottak fel isteneiknek az olmékok

2015. március 12. 19:08

Furcsa, kukoricacső-alakú, jádéból készült leleteket fedeztek fel régészek a mexikói Veracruz állambeli Arroyo Pesquero régészeti lelőhelyen egy folyóban.

A jádekőből faragott tárgyakat nehéz körülírni: szögletes alakzatok és vésett vonalak futnak rajtuk végig, s a tetejükből mintha kúp nőne ki, régészek szerint leginkább kukoricacsőre hajaznak. "Rendkívül különleges, szokatlan régészeti emlékek, amelyek barnás-fehéres színű jádekőből készültek - írják a kutatók, akik az Ancient Mesoamerica című szaklapban publikálták felfedezésüket.

Jack Hunter búvár a mexikói Arroyo Pesquero nevű régészeti lelőhelyen, egy folyóban, 2-3 méter mélyen bukkant az ősi tárgyakra társával, Jeffery Delsescaux-val egy 2012-es merülésük alkalmával. A leletek valamikor i.e. 900 és i.e. 400 között készülhettek, az olmék kultúra virágzása idején. Az olmékok a mai Mexikó Veracruz és Tabasco államainak területén, körülbelül i. e. 1500 és i. e. 400 között éltek. Legismertebb alkotásaik a kőfejek, amelyek akár 20 tonnát is nyomhatnak, de hátrahagytak számos, földből és kőből emelt piramist, illetve szobrokat, sztéléket. Legfontosabb szertartásközpontjuk az Arroyo Pesquerótól 16 kilométerre északkeletre fekvő, 10 ezer lakosú La Venta volt, ahol az első - 34 méter magas - olmék piramis is épült.

A 8,7 centiméter magas, legszélesebb pontján 2,5 centiméter átmérőjű leletek jelentésének megfejtése igen komoly kihívás elé állítja a régészeket. "Az ikonográfiát nagyon nehéz interpretálni, egyáltalán nem világos" - így Carl Wendt, a fullertoni Kalifornia Állami Egyetem professzora. "Úgy vélem, egy kukoricacső absztrakt reprezentációja lehet" - tette hozzá.

A titokzatos leletek több célra készülhettek, a szakemberek szerint egykor minden bizonnyal véreztetéssel járó rituálékhoz használhatták, jelenlegi formájukban valószínűleg valaminek a csúcsdíszei lehettek és a hatalmat szimbolizálták, a folyóba pedig mint isteni felajánlás kerülhettek. A tárgyak az istenekkel, az ősök tiszteletével és a mágiával állhatnak összefüggésben, állítják régészek, szerintük ezt támasztja alá az is, hogy az utóbbi ötven évben több ezer áldozati ajándékot találtak a helyszínen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár