2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Férjezett nővel folytatott viszonyt éveken át a brit trónörökös

2015. március 19. 14:10

Több ezer, mély érzelmektől fűtött, olykor zaklatott és elkeseredett hangú levelet írt a későbbi VIII. Eduárd brit uralkodó egykori szerelmének, a kétgyermekes Freda Dudley Wardnak, akivel Wallis Simpson előtt folytatott viszonyt mintegy 5 éven át - ezek közül egyet most bárki megvásárolhat a Birmingham’s Fellows március 30-ára kitűzött árverésén.

Karácsonyhoz közeledve általában mindenki izgatott és bizakodó, az emberek lelküket ünneplőbe öltöztetik, szívük pedig tele van szeretettel. Wales hercege számára azonban 1919 karácsonya más volt, mint a többi: miután megérkezett családjához Sandringhamban, elkeseredett hangú levelet írt szerelmének, s arra utal benne, hogy már-már fizikai fájdalmat érez, amikor hercegi kötelességeinek kell eleget tennie.

Egy nemrégiben előkerült, eddig magántulajdonban levő, a hónap végén árverésre kínált levelében az akkor 25 éves trónörökös arról ír szeretőjének, Freda Dudley Wardnak, hogy hivatalos elfoglaltságai helyett inkább vele töltené idejét.

A 23 éves Dudley Ward egy liberális parlamenti képviselő, William Dudley Ward hitvese volt, s bár a brit honatya tudott felesége félrelépéseiről, inkább homokba dugta a fejét. A brit trónörökös 1919-ben úgy fogalmazott: "ijesztően őrült módon" szerelmes, s azt tervezi, hogy bemutatja szíve választottját a királyi családnak, köztük Bertie bátyjának, a későbbi VI. Györgynek.

"Én úgy neheztelek, amiért el kell válnunk, hiányozni fogsz ma este én drágaságom. Úgy érzem, elveszett vagyok. Azóta gondolok rád, hogy elváltunk, és olyan boldog vagyok, hogy elkísértelek az állomásra. Drágám, drágám, meg sem próbálom neked mindezt megköszönni, áldjon meg az Úr minden csodás, isteni bájodért. Nem tudom elmondani, mennyire ijesztően őrült módon szeretlek drágám, és ezt te is tudod, ahogy azt is, hogy te jelentesz nekem abszolút mindent az életben; semmi más nem számít már, se az átkozott munkám, amiből annyira elegem van!! " - írja a herceg.

Eduárd és Dudley Ward kapcsolata szerelem volt első látásra. A trónörökös és az akkor már kétgyermekes arisztokrata nő viszonya 1918-ban egy bálon, véletlenszerűen kezdődött és 1923-ig tartott; évekkel azelőtt véget ért, hogy a walesi herceg beleszeretett volna a többszörösen elvált amerikai asszonyba, Elizabeth Wallis Warfieldbe (ismertebb nevén: Wallis Simpson), s - inkább a szívére hallgatva - lemondott a brit trónról.

A trónörökös és Dudley Ward románca közismert volt a politikusok között és az arisztokrata körökben, s arról Winston Churchill még személyesen is meggyőződhetett, mikor a párral egy vonaton utazott. A trónörökös több ezer levelet küldött szerelmének, akivel egészen a Wallis Simpsonnal való találkozásáig kapcsolatban maradt. Eduárd "fejedelmi' ajándékok egész sorával ostromolta szíve választottját, egyszer például egy aranyórával lepte meg az ő "drága Fredie Wediét".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár