2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ezeket használták 300 éve a boszorkányok ellen

2015. április 30. 08:48

Hajlított bronztűket, emberi hajat és parafadugókat tartalmazott az a négy sómázas kancsó, amelyeket az angliai Hampshire megyében, egy tűzhely alatt találtak a régészek több mint harminc éve és amelyeket feltehetően a boszorkányok elűzésére használták az újkorban.

A négy sómázas kancsó nyakát szakállas emberarcokkal díszítették, és valószínűleg a boszorkányok rontásai ellen védekeztek velük - állapította meg egy kutatás az 1981-ben felfedezett újkori leletekről. Anne Leaver, az Andover Archaeological Society tagja egy régi Abbotts Ann-i ház tűzhelye alatt bukkant az első két kancsóra, az egyik álló, a másik pedig fekvő helyzetben volt. A közelben két másik kancsó is előkerült, ugyanilyen helyzetben.

A boszorkányok rontása elleni védekezés gyanánt gyakran helyeztek különféle tárgyakat a küszöb vagy a tűzhely alá az újkorban - magyarázta Dave Allen, a Hampshire Megyei Tanács régésze. A rontásűző eszköz arra volt hivatott, hogy magába zárja a negatív energiákat. Ez a gyakorlat eléggé elterjedt volt a 16-17. században, ám az eddig fellelt "boszorkányüvegek" többnyire mind üresnek bizonyultak. 2009-ben London greenwichi kerületében aztán egy 300 éves mázas cserépflaskát találtak, amely vizeletet, szögeket, horog alakúra hajlított gombostűket, körömdarabkákat és hajat tartalmazott - a tudósok szerint ez lehet a legkomplettebb ismert "boszorkányüveg".

A két hampshire-i álló kancsóban emberi haj, a fekvő helyzetben megtalált kancsókban pedig három-három meggörbített tű volt. A négyből három kancsó ép volt, a negyedik középen eltörött, és néhány darabja hiányzott, belsejét sárga porral vonták be, fejtette ki Allen. A most vizsgált kancsókon a "W K" monogram és az 1672-es évszám is látható. Lehetséges, hogy az I. és II. Károly udvarában szolgált kőedénykészítőre, William Killigrew angol kapitányra utalnak.

1671-ben egy, az asztronómiában, az asztrológiában, a filozófiában és a fizikában jártas readingi férfi, bizonyos Joseph Blagrave azt írta, hogy a boszorkányok erejét úgy lehet a legjobban ellensúlyozni, ha vizeletet töltünk egy üvegbe, mellé három körmöt, gombostűt vagy kötőtűt teszünk. Ez a leírás később, a 17. század végén számos szövegemlékben feltűnik, jelezve a boszorkányok rontásai elleni praktika népszerűségét és elterjedését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár