2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Beperelték Nagy-Britanniát Izrael létrejöttében játszott szerepe miatt

2015. május 5. 16:35 MTI

Kairóban beperelte egy palesztin szervezet Nagy-Britanniát, amiért aktívan hozzájárult Izrael állam létrejöttéhez az első világháború idején - adta hírül kedden a Daily News Egypt című napilap. 

A keresetet benyújtó szervezet célja, hogy "helyreálljon a palesztinok joga a földjükhöz, amelyet elrabolt tőlük" az 1917. november 2-án kiadott, úgynevezett Balfour-nyilatkozat.

A szóban forgó levélben Arthur James Balfour egykori brit külügyminiszter afelől biztosította a hazájában tevékeny cionista mozgalom vezetőjét, hogy kormánya támogatja egy "zsidó nemzeti otthon megteremtését Palesztinában". A nyilatkozat óva int ugyanakkor minden olyan lépéstől, amely "megsérti a meglévő palesztinai nem zsidó közösségek polgári és vallási jogait".

A kereset elbírálása során egy kairói bíróság hétfőn úgy határozott, hogy az ügy a hatáskörébe tartozik. A Palesztin Népi Kampány az Egyesült Királyság Bepereléséért nevű szervezet alapítójának célja Nagy-Britannia felelősségre vonása a "palesztin nép ellen elkövetett izraeli bűnök miatt". Vezetője, Avani el-Hábet szerint az eljárás célkeresztjében a brit miniszterelnök áll, de a bíróság hétfői döntése után Franciaországot, Németországot, Olaszországot, az Egyesült Államokat, valamint az egyiptomi külügyminisztériumot és az ENSZ-t is bevonni készülnek a perbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár