2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra börtönben az agydaganattal küzdő szerb vezető

2015. május 11. 11:02 MTI

Vissza kellett térnie hágai börtönébe a beteg Goran Hadžićnak, a horvátországi szerbek egykori vezetőjének, akit háborús és emberiesség elleni cselekményekkel vádol az egykori délszláv háborús bűntettek ügyében ítélkező ENSZ-bíróság.

A Večernje novosti című szerb napilap a honlapján számolt be arról, hogy az ideiglenesen szabadlábra helyezett Goran Hadžićnak pénteken, 22 napos szerbiai tartózkodás után vissza kellett térnie Hágába. A lap információi szerint a vádlottnak Hágában megvizsgálják majd a végső stádiumban lévő agytumorját, ezért  nem maradhatott tovább Szerbiában.

Zoran Živanović, a vádlott ügyvédje a lappal közölte, hogy eleve a május 8-i dátumot jelölték ki arra, hogy Hadžićot visszaszállítsák, korábban azonban nem hozhatták nyilvánosságra ezt az információt. Az ügyvéd hozzátette: már azt is kérelmezték, hogy a vizsgálatok után újra visszatérhessen újvidéki otthonába, ahol folytatódhatna gyógykezelése. Orvosai tavaly novemberben 12-24 hónapot jósoltak neki.

Goran Hadžić az önkényesen kikiáltott Krajinai Szerb Köztársaság elnöke volt. Azzal vádolják, hogy felelősség terheli az 1991 júniusa és 1993 decembere között a horvátországi Kelet-Szlavónia területén a helyi szerb erők által elkövetett gyilkosságokért, kínzásokért, jogellenes fogva tartásért, embertelen bánásmódért, deportálásokért és rombolásért.

A volt krajinai vezetőt csak 2011-ben vették őrizetbe Szerbiában. Ő volt az utolsó szökésben levő a hágai törvényszék által megvádolt 161 személy közül. Hadžić a per hivatalos kezdetét megelőző eljárás során ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádpontokban. Pere 2012 októberében kezdődött, a vád tavaly áprilisban fejezte be a bizonyítási eljárást, a védelem pedig júliusban kezdte meg a bizonyítékok felmutatását. A tervek szerint leghamarabb az idei év végén születhet ítélet ügyében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár