2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyetlen politikus sem jelent meg a véreskezű államfő temetésén

2015. május 12. 17:29 MTI

Eltemették kedden Kenan Evren volt török államfőt, az 1980-as államcsíny vezetőjét. A több mint félmillió embert bebörtönöztető egykori köztársasági elnök búcsúztatásra katonai tiszteletadás mellett került sor, az eseménytől azonban távolt maradt a teljes politikai osztály. 

Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója szerint mintegy háromszázan vettek végső búcsút egy ankarai mecsetben Evrentől, aki a hatalomátvételt követően kilenc évig vezette Törökországot. A rendezvényen sem a hatalmon lévő iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártot (AKP), sem a parlament két ellenzéki pártját nem képviselte senki. A rendőrség a helyszínen három embert őrizetbe vett, akik kifütyülték a volt államfőt. A ceremóniát követően rendkívül szűk körben földelték el Kenan Evrent abban a temetőben, ahol a legmagasabb rangú török vezetők nyugszanak. 

A 97 éves politikust egy ankarai kórházban érte a halál szombaton az Anatolia török hírügynökség jelentése szerint. Evren tábornoki rangban irányította az 1980-as puccsot, amellyel a hadsereg megbuktatta Süleyman Demirel konzervatív kormányát. A miniszterelnököt, a baloldali ellenzéket vezető Bülent Ecevitet és számos vezető politikust bebörtönöztek. Különösen brutális módon lépett föl a hadsereg a baloldaliak, az értelmiségiek és a kurdok ellen; 650 ezer embert tartóztattak le, több tízezret megkínoztak, több százat megöltek. Kenan Evrent 2012-ben bíróság elé állították, és 2014-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték az államcsínyben játszott szerepéért. Evren a per során kitartott amellett, hogy a puccs szükséges volt a politikusok tehetetlenkedése miatt, és közölte, hogy újra ugyanezt tenné hasonló helyzetben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár