2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megoldódott a titokzatos karibi hajó rejtélye

2015. május 19. 16:30

Búvárrégészek Nuestra Señora de Encarnación néven azonosították a Panama karibi vizeinél 2011-ben felfedezett hajóroncsot. A spanyol kereskedelmi hajó 1681-ben a Chagres folyó torkolatánál süllyedt el egy viharban. A kutatók a karakk maradványainál többek között kardpengéket, ollókat és öszvérpatkókat találtak.

A mexikói Veracruzban gyártott Encarnación a panamai Portobelóból a kolumbiai Cartagenába tartó Tierra Firme (Szilárd Talaj) nevű flotta egyik hajója volt. A hajóhad minden évben a gyarmatosító telepeseknek juttatandó ellátmánnyal megrakodva hagyta el Spanyolország partjait, és nemesfémekkel, smaragdokkal és gyöngyökkel tért vissza Európába.

A kutatók 2011-ben Henry Morgan 17. századi kalózkapitány öt, 1671-ben Panamaváros kifosztása felé tartó, de nyomtalanul eltűnt hajójának keresése közben találtak rá a mindössze 12 méter mélyen a víz alatt fekvő Encarnaciónra. Közel egyméteres iszapos homok- és hordalékréteg borítja, amelynek köszönhetően a hajótest teljes alsó része épségben fennmaradt. A búvárrégészek eddig csak nagyon kevés karakkra (más néven naóra) bukkantak rá az óceánok és tengerek vizeiben, és még kevesebbet tárnak fel, amely annyira jó állapotban konzerválódott, mint az Encarnación.  

"A rakomány számos tárgyi leletet, többek között több mint száz fából készült, kardpengéket, ollókat, öszvérpatkókat, szegeket, feliratos ólompecséteket és kerámiákat rejtő ládát tartalmaz" - fogalmazott Hanselmann. A kutató felhívta a figyelmet, hogy ezeket a tárgyakat  spanyol gyarmatosítók gyakran használták a hétköznapokban, így a hajó rakománya a hódítók késő 17. századi életéről is képet fest.

"A kardpengék szolgálhattak a korona katonáinak fegyvereként, de a mindennapi életben szükséges vágásokra is használhatóak voltak. Az ollókat a sebek gyógyítása mellett számos szakma képviselői felhasználhatták. Az öszvérpatkók nemcsak az ezüst és az arany földszoroson keresztül történő szállításában, hanem egyéb áruk egyik városból a másikba történő eljuttatásában is rendkívül hasznosnak bizonyultak" - magyarázta Haselmann.

A hajó a szakértők szerint minden kétséget kizáróan az Encarnación, mivel a roncsok elhelyezkedése megegyezik a karakk elsüllyedésének történetében leírtakkal. A feltételezést bizonyítja az is, hogy a nao mellett a vihart követően csak egy apró mentőcsónakot nyeltek el a hullámok.

Bár a viharban három másik hajónak is nyoma veszett, ezek Portobelo közelében süllyedtek el. Ráadásul ebből az időszakból Morgan kapitány hajóinak tragédiáján kívül történt hajótörésekről nem szólnak feljegyzések.

Tovább erősíti a kutatók feltételezéseit, hogy az Encarnación szerkezete is megfelel az eddig rendelkezésre álló adatoknak. A karakkról azt is tudni lehetett, hogy mahagóniból és tölgyfából készült, csakúgy mint a 2011-ben feltárt hajóroncs. Emellett - a lebomló szerves anyagokat leszámítva - a hordók és faládák tartalma is a megegyezik a rakományjegyzékben leírtakkal.

A kutatók szerint az Encarnación közelében még akár további harminc hajóroncsot is rejthet a tenger. "Tovább fogunk kutatni Morgan kapitány hajói után, és ki tudja, mi minden mást fedezünk fel még eközben" - mondta a kutatás vezetője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár