2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lemondtak az osztrákok a lopott gyermekmúmiáról

2015. május 21. 17:52 MTI

Ausztriában őrzött maori emberi maradványok, köztük egy gyermek mumifikált holtteste kerül vissza Új-Zélandra - jelentette be közleményében az új-zélandi Te Papa múzeum. Az intézmény célul tűzte ki a külföldre került összes őslakosmaradvány visszaszerzését.

A múzeum tájékoztatása szerint a tainui iwi törzs egyik előkelő családjából származó gyermek múmiáját a temetkezési helyéül szolgáló barlangból hurcolta el az osztrák Andreas Reischek, egy linzi preparátor, aki maori kultikus és más műtárgyakat, valamint emberi maradványokat gyűjtött a 19. század végén.

"Rendkívül hálásak vagyunk a bécsi Világmúzeumnak és az osztrák kormányzatnak, amiért beleegyeztek a tupanák (ősök) visszatértébe" - mondta a Te Papa szóvivője, Arapata Hakiwai. Hozzátette: a külföldön őrzött őslakosmaradványok visszaszerzése feloldhatja Új-Zéland történelmének egy rendkívül sötét szakaszát.

A Te Papa delegációt küldött Bécsbe a maradványok hivatalos átvételére, amelyek között a gyermekmúmia mellett kilenc hátcsigolya, három különböző személy csontjait tartalmazó koporsó és egy toi moko - tetovált és mumifikált maori koponya - is található.

Az új-zélandi múzeum 2013-ban fordult a maradványok hazaszállításáról szóló hivatalos kéréssel a bécsi Világmúzeumhoz és az osztrák kormányzathoz. "Az ősökkel való kapcsolatunk folyamatos, függetlenül az időtől és a földrajzi helytől" - idézi a Te Papa múzeum közleménye Pou Tamarát, az intézmény tanácsadó bizottságának tagját.

Az új-zélandi múzeum célul tűzte ki a külföldre került összes őslakosmaradvány visszaszerzését. Becsléseik szerint még 550 emberi maradvány található külföldön, főleg európai múzeumokban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár