2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pompeji freskók is előkerültek a dúsgazdag üzletember hagyatékából 

2015. május 26. 15:15 MTI

Visszaszolgáltatott az Egyesült Államok Olaszországnak három pompás első századi freskót, amelyet 1957-ben loptak el a pompeji ásatások raktárából. A freskókon kívül az amerikai nagykövet kedden Olaszországnak több más olyan műkincset, köztük könyveket is visszaadott, amelyet az amerikai hatóságok segítségével sikerült visszaszerezni.

Az Egyesült Államokban lefoglalt pompeji freskókat több más műkinccsel együtt kedden Rómában adta át John R. Philips amerikai nagykövet Dario Franceschini olasz kulturális miniszternek. A páratlan műkincsek egy közelmúltban elhunyt dúsgazdag amerikai üzletember hagyatékaként elárverezésre vártak, amikor az olasz és az amerikai hatóságok együttműködésének eredményeként előkerültek. A három freskó közül kettő egy-egy női alakot, a harmadik pedig egy férfit ábrázol.

A pompeji freskókkal együtt szolgáltattak vissza Olaszországnak három másik freskót is, amelyek már korábban előkerültek Svájcban, Nagy-Britanniában, illetve ugyancsak az Egyesült Államokban. A freskókon kívül az amerikai nagykövet kedden Olaszországnak több más olyan műkincset is visszaadott, amelyet az amerikai hatóságok segítségével sikerült visszaszerezni, köztük antik könyveket. Utóbbiakat a nápolyi Biblioteca dei Girolamini igazgatója, Marino Massimo De Caro csempészte külföldre egy római könyvtárból.

A De Caro által külföldre vitt értékek egy része már korábban meglett Münchenben és vissza is került Olaszországba. Kedden összesen huszonöt, többségében ókori műkincset adott át az amerikai nagykövet az olasz államnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár