2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Titokzatos szíriai műkincset őriznek meg a britek

2015. június 5. 15:54 MTI

A British Múzeum igazgatója, Neil MacGregor bejelentette, hogy az intézmény megőriz egy Szíriából származó értékes műkincset mindaddig, amíg a közel-keleti ország stabilizálódása lehetővé nem teszi, hogy visszavigyék. A szíriai konfliktus során számos múzeum, műkincs és régészeti helyszín pusztult el, főként az Iszlám Állam tevékenysége következtében, amelynek hadserege elrabolja és eladja Szíriai legfőbb kulturális értékeit, hogy pénzhez jusson. 

MacGregor a The Timesnak adott interjújában beszélt arról, hogy az intézmény meg akarja védeni a konfliktuszónákból illegálisan elvitt régiségeket. Egyúttal felszólította a brit kormányt, hogy írja alá a hágai nemzetközi konvenciót a műtárgyak védelméről, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai közül eddig egyedül nem tett meg.

Az illetékes tárca szóvivője közölte, hogy amint a parlamenti napirend lehetővé teszi, megtárgyalják az egyezmény ratifikálását. "Jelentős szerepet játszunk az illegálisan exportált tárgyak megőrzésében. Ezt tettük Afganisztán esetében is, aztán visszaadtuk azokat. Most egy olyan tárgyat őrzünk, amely tudomásunk szerint illegálisan került el Szíriából és egy napon azt is hazatér majd" - idézte az igazgatót pénteken a BBC News.

A szíriai konfliktus során számos múzeum, műkincs és régészeti helyszín pusztult el, szakértők a második világháború óta a legnagyobb kulturális katasztrófának tartják a történteket. Az Iszlám Állam hadserege elrabolja és eladja a szíriai kulturális örökség műkincseit, hogy pénzhez jusson. Az ENSZ ezért betiltotta a Szíriából származó műtárgyak kereskedelmét.

Attól lehet tartani, hogy miután a közelmúltban elfoglalta, az Iszlám Állam bármikor lerombolhatja a kétezer éves Palmüra romjait is, bár a dzsihadista szervezet május végén közölte, hogy nem akarja elpusztítani az ókori város maradványait. A szíriai illetékesek elmondták, hogy több száz szobrot menekítettek ki még Palmüra elfoglalása előtt a városból, de a nagyobb műtárgyakat nem tudták elszállítani.

Szíriában sok önkéntes az élete kockáztatásával próbál megvédeni és megőrizni pótolhatatlan műkincseket, mozaikokat, amelyek zömmel az 1. és 2. században keletkeztek. Több ezer műkincset adtak át a polgárok megőrzésre. A British Múzeum nem árulja el, hogy milyen szíriai műkincset őriz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár