2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fitymaszűkülettel küszködött a pompeji termékenységi isten

2015. június 15. 15:18

Pompeji egyik legismertebb freskója, a Priaposzt ábrázoló, i. sz. 1. századbeli portré kapcsán egy kínos igazságot fedezett fel egy új kutatás. A Vettii-ház előszobájában megtalált, a férfi potencia és a nemzőképesség megtestesítőjének számító istenalaknak az ábrázolás alapján fitymaszűkülete lehetett, ami a valóságban igencsak fájdalmassá teheti (olykor ellehetetlenítheti) a szexuális aktust, állítja az Urology folyóiratban megjelent tanulmány.

A férfiasságának igen nagy méreteiről ismert Priaposz volt az egyik legkülönlegesebb isten az ókori rómaiaknál, akit a termékenység uraként és a férfiember legrosszabb rémálmának – a merevedési zavar – megelőzőjeként tiszteltek. A római férfiak mély tisztelettel adóztak a számukra talán legkedvesebb isten előtt, akit egyfajta „metafizikai” Viagraként értelmeztek, hogy amikor kell, ne mondjanak csődöt.

„Az aránytalanul nagy méretű hímvesszőnél gyakorta megesik, hogy a fityma beszűkül a férfitag legvégén” - mondta Francesco Maria Galassi, az Imperial College London munkatársa és a tanulmány szerzője a Discovery Newsnak. A kellemetlen, sokszor fájdalommal járó elváltozás lényege, hogy a hímtagot fedő bőrrészt nem lehet visszahúzni, ún. fitymaszűkület alakul ki, amelyet körülmetéléssel vagy egyéb plasztikai kezelésekkel lehet orvosolni.

„Az elváltozásnak különböző fokozatai lehetnek, a képen látható római isten esetében az egyik legsúlyosabbra következtethetünk, ugyanis a bőrrészt minden bizonnyal már lehetetlen visszahúzni a makk mögé” - tette hozzá a kutató.

A húgy- és ivarszervi megbetegedéseket, beleértve a fitymaszűkületet is, már az őskor óta nagyfokú precizitással mutatják be a különböző ábrázolások. De felmerül a kérdés: miért jelenítik meg a római termékenység férfi istenét ilyen súlyos „defekttel”? „Nem tűnik valószínűtlennek, hogy a freskó készítője így kívánta jelezni, hogy a korabeli Pompejiben igen magas volt az ilyesfajta testi rendellenességek aránya, ezt pedig összemosták a hagyományosan Priaposznak tulajdonított termékenységi attribútumokkal” - válaszolta meg a kérdést Galassi.

A kutatók szerint elképzelhető, hogy a gazdag római városban igen elterjedt elváltozás lehetett a fitymaszűkület, és ez lehetett annak az oka, hogy a régészek igen nagyszámú fogadalmi tárgyat találtak, amelyekkel Priaposznak akartak kedveskedni, hogy gyógyítsa meg őket. Ezen, i. e. 4-2. századi tárgyak többségén pedig jól láthatóak a fájdalmas anatómiai elváltozások, amely a három évszázaddal később készült, pompeji freskón is felfedezhető” - magyarázta Jessica Hughes brit kutató. Úgy vélik, ezeket a tárgyakat fitymaszűkületben szenvedő férfiak készíthették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár