2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Élethosszig tartó hatást gyakorolt a náci propaganda

2015. június 16. 12:04 MTI

Élethosszig tartó hatást gyakorolt az antiszemita propaganda azoknak a német gyermekeknek a gondolkodására, akik a náci uralom ideje alatt jártak iskolába - állapította meg egy hétfőn megjelent tanulmány, amelynek eredményei szerint ez a korosztály a második világháború után fél évszázaddal is sokkal hajlamosabb maradt a zsidókkal kapcsolatos negatív nézetekre, mint a korábban vagy később született korosztály.

Amerikai és svájci kutatók olyan, 1996 és 2006 között készült német közvélemény-kutatások adatait vizsgálták, amelyek kérdései érintették a zsidókkal kapcsolatos nézeteket és véleményeket is. A felmérések Németország 264 településéről összesen 5300 személy válaszait tartalmazták, és lehetőséget adtak a vélemények nem, kor és lakhely szerinti vizsgálatára is. A tudósok szerint a kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy a közvélemény befolyásolása a fiatal korosztályok körében tud leginkább eredményes lenni, különösen ha a sulykolt üzenet már egyébként is létező hiedelmeket szilárdít meg.

A kutatók ugyanis a felmérések adatainak vizsgálata alapján úgy találták, hogy a második világháború vége óta eltelt mintegy fél évszázad dacára a legszélsőségesebb antiszemita nézeteket azok vallották, akik az 1930-as években születtek. "Nem csupán arról van szó, hogy a náci iskolák jól működtek, hanem arról is, hogy ha az embereknek egy totalitárius diktatúrában kell eltölteniük a fejlődésük szempontjából legfogékonyabb éveket, az mindenképpen hatással lesz gondolkodásukra" - mondta el Hans-Joachim Voth, a Zürichi Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik írója, hozzátéve, hogy mellbevágó módon ez a hatás nem múlik a totalitárius rendszer bukásával sem.

A kutatás azt is megmutatta, hogy az Adolf Hitler vezette diktatúra oktatási rendszerének leginkább kitett korcsoportokon belül is lehet különbségeket kitapintani a zsidókkal kapcsolatos nézetekben lakhely alapján, vagyis nem mindegy, hogy a válaszadó olyan környékről jött, ahol már az 1930-as éveket megelőzően is erős volt az antiszemitizmus, vagy sem. A már említett közvélemény-kutatások adatait ennek vizsgálatára az 1890-es évek végéig visszamenő választási eredményekkel vetették egybe. A kutatók ennek alapján arra jutottak, hogy azokon a helyeken, ahol az antiszemita pártok hagyományosan erősnek számítottak, nagyobb hatásfokkal működött az antiszemita propaganda is.

"Ez azt jelenti, hogy a befolyásolás jól tud működni és hatása is meglepően sokáig meg tud maradni, de ehhez összeegyeztethetőnek kell lennie azzal, amit az emberek már egyébként is gondolnak" - magyarázta Hans-Joachim Voth. Benjamin Ortmeyer, a frankfurti Goethe Egyetem náci oktatást vizsgáló kutatóközpontjának vezetője a tanulmány eredményeit meggyőzőnek nevezte. "Az ilyesfajta propagandának a fontosságát nem igazán tárták fel korábban. A náci tömeggyilkosságok brutális cselekedeteihez képest a bűntettek ezen formáját, az agymosást, eddig többnyire figyelmen kívül hagyták" - jegyezte meg.

Véleménye szerint ennek egyik oka, hogy nehéz az idősebb németeket rávenni arra, hogy beszéljenek a náci uralom alatti iskolai tapasztalataikról. Miközben a holokausztot túlélő zsidók sokszor élénken idézik fel az iskolatársaiktól elszenvedett megaláztatásokat, a nem zsidó németek többnyire szórakoztatónak és békésnek írják le diákéveiket. A nácik antiszemita propagandája Hitler uralma alatt beszivárgott az összes tantárgyba, emellett a tanórán kívüli iskolai elfoglaltságokon is megjelent. Előfordult, hogy a náci tanítók feladatként adták fel a diákoknak, hogy templomi feljegyzésekben kutassanak kikeresztelkedett zsidók nevei után. Az iskolások "kutatásainak" eredményeit később felhasználták a deportálandó zsidók jegyzékeinek összeállításakor - mondta a kutatóközpont vezetője. Benjamin Ortmeyer ugyanakkor kivételként említette a müncheni Fehér Rózsa és a kölni Edelweiss Kalózok elnevezésű ellenállócsoportokat, amelyeket diákok alkottak a mindent ellepő náci propaganda ellenére. "Ezek fontos példák a mai fiatalok számára" - tette hozzá.

A tanulmány rávilágított arra is, hogy a közvélemény-kutatások adatai szerint az 1920-as években született korosztályok képviselői között nem volt kiugróan magas az antiszemita nézetek aránya, a válaszaikból kitűnő vélemények csak kis mértékben különböztek attól, ami az 1940-es években születettek válaszaiban is megjelent. Mindez azért érdekes, mert az 1920-as években születettek sokkal inkább ki voltak téve a náci oktatás véleménytorzító hatásainak. Ennek oka az lehet, hogy a náci ideológia iránt leginkább elkötelezett, 1920-as években születettek közül sokan vonultak be önkéntesként a második világháború utolsó éveiben a Waffen SS alakulataiba. Ezekben rendkívül magasak voltak a veszteségek, így legtöbben nem érték meg a háború végét - véli Hans-Joachim Voth.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár