2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világháborús megemlékezésen fütyülték ki saját kormányfőjüket a japánok

2015. június 23. 15:27 MTI

Maroknyi ellenséges tüntető is fogadta Abe Sindzó japán miniszterelnököt kedden Okinaván az ottani 2. világháborús csata 70. évfordulóján rendezett megemlékezésen az amerikai katonai támaszpont áthelyezése körül évtizedek óta tartó vitával kapcsolatban. 

Japán részéről a világháborúban e szigetcsoport lakói szenvedték el az egyetlen szárazföldi csatát, annak csaknem három hónapja alatt egyharmaduk odaveszett. Emiat méltatlannak tartották, hogy a szigeteken helyezték el a Japánban létesített legnagyobb amerikai támaszpontot, amely több tízezer katonájával elfoglalja a szigetcsoport területének 18 százalékát.

Az Egyesült Államok és Japán 1996-ban megállapodott, hogy bezárják a sziget népesebb részén létesített Futenma bázist. Az előző okinavai kormányzó már beleegyezett, hogy a Futenma a szigetcsoporton maradjon, de a Henoko-félszigeten, a Schwab nevű amerikai támaszpont mellett, egy olyan területen, amelyet a tengertől nyernének el feltöltéssel. Az Okinava kormányzójának tavaly megválasztott Onaga Takesi és támogatói azonban elutasítják ezt, mert a támaszpontot okolják a zajártalomért, a bűnözésért és a környezetszennyezésért. Azt akarják, hogy a Futenma költözzön el a szigetekről.

Onaga a keddi megemlékezésen elmondott beszédében felszólította a tokiói kormányt, hogy enyhítse a szigetlakók terheit, és ne ragaszkodjon a támaszpontnak a szigeteken való maradásához. Abe csak annyit mondott, hogy Japán továbbra is nagy erőfeszítéseket tesz a világbékéért, és hogy kormánya minden tőle telhetőt megtesz az okinavaiak életének megkönnyítéséért. Beszéde közben azonban többen - főleg idősek - bekiabáltak, ami szokatlan egy olyan konzervatív társadalomban, mint a japán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár