2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A pezsgőízűtől a szarvasgombafagylaltig - így nyaltak eleink

2015. június 23. 16:23 Bogos Zsuzsanna

Történelmi nagyjainkat nehezen képzeljük el hétköznapi helyzetekben. A Debrecen utcáin fagyizó reformkori politikusok vagy az ibolyafagylaltot nyalogató Sisi például egészen valószerűtlennek tetszik – pedig mindkettő megtörtént. 

A legcifrább ízesítésű kézműves fagylaltokról azt gondolnánk, hogy az utóbbi évek gasztronómiai újításainak köszönhetők. Ám amint belelapozunk egy régi szakácskönyvbe, kiderül: ezen a téren sincs sok új a nap alatt. Ételkultúránk elképesztően gazdag múltja számos meglepetést tartogat a ma emberének. Pezsgőfagylalt, jázminfagylalt, szarvasgombafagylalt, teafagylalt, rózsafagylalt – olvashatjuk egymás után a különleges fajtákat Kugler Géza 1900-as évek elején kiadott cukrászati könyvében. Rézi néni 1876-os szakácskönyvében pedig – többek között – ananász-, tuttifrutti- (narancs- és citromhéj, befőzött dió, birssajt, ringló, mandula kell hozzá), marasquino-, ibolya-, rózsa-, kávé- és karamellízesítésű változatokkal találkozhatunk. De hogyan is kezdődött az egész?

Nem a mai fagylalttal azonos, de ahhoz hasonló hűsítőt a XVI. századtól készítenek hazánkban, ezek tulajdonképpen jéggel kevert gyümölcskocsonyák voltak. Receptjeiket Apor Zsuzsanna 1735-ös szakácskönyvében lehetett először olvasni. Ebben a században már a hazai, többnyire olasz gyökerekkel rendelkező cukrászok is készítették őket (korábban a törökök árulták), majd megjelennek a kávéházak kínálatában is. A XVIII. század végén a Duna-part pesti oldalán árulták a limonádés sátrakban a „hideg nyalat” névvel jelölt édességet.

Bogos Zsuzsanna teljes cikkét keresse a Múlt-kor nyári számában 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár