2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megcsonkította áldozatait Amerika első sorozatgyilkos családja

2015. június 26. 19:01

A Bender család 1871-ben költözött Kansasba, a telepesek által gyakran használt útvonal, a Great Osage Trail közelébe. Építettek egy kétszobás kunyhót, amelynek egyik felét megfáradt utazók fogadására rendezték be, egy idő után azonban egyre több ember tűnt el azok közül, akik megfordultak a szálláson. Kiderült, a családtagok megölték, majd megcsonkították áldozataik többségét, egy kislány azonban még ennél is rosszabbul járt. Amikorra azonban fény derült Benderék sötét titkára, a család már eltűnt a hatóságok látóköréből. 

Nem sokkal azután, hogy a Bender család a kansasi Osage megyébe költözött, egyre több ember kezdett eltűnni a környékről. Mivel a 19. századi vadnyugaton egyáltalán nem ment ritkaságszámba, hogy valaki egyszer csak már nem tért vissza otthonába, az esetek kezdetben senkinek sem tűntek fel. Azt pedig végképp nem gondolták a környékbeliek, hogy a németországi emigráns családnak bármiféle köze lehet az eltűnésekhez.

A Bender házaspár nem igazán tudott angolul, és vendégeivel sem bánt túl szívélyesen. Jellemző, hogy az asszonyt szomszédjai csak "női ördögnek" nevezték. A szülők mellett azonban a fiatalabb generáció is meglehetősen különösen viselkedett. Bár az nem világos, hogy ifj. John Bender és Kate Bender testvérek voltak-e vagy házastársak, annyi bizonyos, hogy Kate médiumként dolgozott. A nő az eltűnések idején ennek ellenére mégsem vált gyanúsítottá. Elsősorban azért nem, mivel ő és ifj. John Bender hétvégenként gyakran látogatták a helyi templomban üzemelő vasárnapi iskolát, és annak ellenére, hogy a férfi bizarr módon gyakran kuncogott magában, a párost a többiek megkedvelték.

Mr. és Mrs. Bender

A család két fő bevételi forrását a kis vegyeskereskedés, valamint a kiadott szálláshely jelentette. Az utazók amellett, hogy újratölthették készleteiket, együtt vacsorázhattak a Bender családdal és akár még éjszakára is maradhattak. Később elterjedt a pletyka, hogy Kate saját testét is árulta a vándoroknak, ezt azonban semmilyen hiteles forrás nem támasztja alá.

Kate Bender

A család ellen indult eljárás során felmerült a gyanú, hogy a kunyhó elrendezését szándékosan úgy alakították ki, hogy ennek segítségével megkönnyítsék a gyilkosságok végrehajtását. A két szobát vászonfallal választották el. A tanúvallomások szerint a vendégek étkezés közben háttal ültek a válaszfalnak, és nem tudták, hogy rögtön mögötte egy csapóajtó található, amely a pincében lévő kínzókamrába vezet. Benderék a feltételezések szerint a vászonfalon keresztül, egy kalapáccsal sújtottak le mit sem sejtő vendégeikre, majd miután áldozataikat ledobták a pincébe, felhasították a torkukat és megcsonkították őket.

Így gyilkolhattak Benderék

A család azonban hamarosan lebukott. Amikor Dr. William Henry York már hosszú ideje nem hallott szomszédjáról, George Newton Loncherről (és annak lányáról), magánnyomozásba kezdett. Bár Benderék Yorkkal is azonnal végeztek, nem számoltak azzal a körülménnyel, hogy a férfi két testvére közül az egyik egy ezredes, a másik pedig egy szenátor. Amikor William nem tért vissza az előzetesen egyeztetett időpontban, a két testvér öccse keresésére indult az általa korábban meghatározott útvonalon. Benderék közölték, a Dr. York valóban náluk töltötte az éjszakát, ám utána továbbállt.

A testvérek ezután összehívták a település lakóit, és közölték velük, hogy a gyilkos megtalálása érdekében minden tanyát át fognak kutatni a környéken. A lakossági fórumon Benderék is jelen voltak, mivel azonban a házkutatásokat egy hatalmas vihar miatt csak lassan tudták lefolytatni, a sorozatgyilkos család még időben megszökött. Amikor a gyilkos után kutatók beléptek a család elhagyott házába, óriási bűz csapta meg őket a csapóajtó felől. Bár holttesteket nem találtak, a pincét alvadt vér borította.

A gyilkosságok helyszíne

A kutatók arrébb vitték a kunyhót, ám alatta semmit sem találtak, mikor azonban a kertre is kiterjesztették a keresést, rábukkantak a holttestekre. Dr. Yorkot annyira trehányul temették el, hogy még cipője is kilógott a földből. A kertben, a gyümölcsösben és a kútban a következő napokban további több mint húsz, többségében férfi áldozat megcsonkított tetemére bukkantak rá. Kiderült, George Newton Loncher lányát valószínűleg élve eltemették. A következő évek során sokakat tartóztattak le az ügyben, ám kiderült, egyiküknek sem volt köze Benderékhez. A család tagjaira sohasem találtak rá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár