2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Októberre megújul a gyulai Almásy-kastély

2015. július 16. 15:59 MTI

Elkezdődött a gyulai Almásy-kastély restaurációjáról a szakmai konzultáció a Magyar Restaurátorkamarával, a munkálatok a tervek szerint legkésőbb október közepére befejeződnek - mondta csütörtöki, gyulai sajtótájékoztatóján Görgényi Ernő polgármester.

A városvezető kifejtette: a már megítélt 2 milliárd forint mellé 203 millió forint európai uniós támogatást nyertek el a kastély felújítására, emellé további 238 millió forintra adtak be pályázatot. Görgényi Ernő hangsúlyozta: a képviselőtestület 250 millió forintos keretösszeget szavazott meg a munkálatokra, hogy a pályázat eredményhirdetéséig se kelljen leállniuk a szakembereknek.

Az idő sürget, mivel még a 2007-2013-as uniós keretköltségvetési időszak forrásaira pályáztak, az év végéig meg kell történnie a pénzügyi elszámolásnak. A restaurátori munkálatok végső határideje október 15-e - mondta Kónya István alpolgármester. Hozzátette: azokban a termekben, ahová berendezéseket és installációkat terveztek, szeptember közepéig kell elkészülniük a szakembereknek.

Béres István városi főépítész elárulta: tíz termet és három folyósószakaszt restaurálnának, az ún. török toronyban a barokk kori vakolatot állítanák helyre. "Ilyen az Alföldön sehol sincs" - fogalmazott Görgényi Ernő, aki kiemelte: volt olyan terem, ahol kilenc rétegnyi vakolatot találtak, a legtöbb helyen a klasszicista stílusú helyreállítása mellett döntöttek.

Szentkirályi Miklós, a Magyar Restaurátorkamara elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a most induló konzultáció eredményeként a kamara - művészettörténészekkel és építéstörténészekkel közösen - tesz javaslatot arra, hogy hol szükséges nagyfokú restaurálást végezni, és hol lehet elég az eredeti anyag konzerválása.

A kamarai elnök közölte: fontos falképegyütteseket tártak fel a kastélyban, amelyekről a restaurátorok és a művészettörténészek most tudják megállapítani, hogy a 18. század végén, vagy a 19. század elején keletkeztek-e. A gyulai Almásy-kastély helyreállítása 2011-ben kezdődött, a tervek szerint nemcsak az egykori főúri, hanem a cselédéletet is bemutatnák az épületben, emellett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc világosi fegyverletételt megelőző időszakáról is lenne egy tárlat. (Az aradi tizenhármak közül kilencen Gyulán tették le a fegyvert.)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár