2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Önhatalmúlag dózeroltak le egy 18. századi kápolnát egy mexikói faluban

2015. július 29. 15:18 MTI

Feljelentést tettek mexikói tisztségviselők, miután falusiak az ország középső részén fekvő Tlaxcala államban önhatalmúlag ledózeroltak egy 18. századi kápolnát.

Arturo Balandrano, a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet műemlékvédelemmel foglalkozó vezetője elmondta, nem tudják miért döntötték romba San Pablo del Monte község lakosai az elmúlt hét végén az 1700-as években emelt Szent Krisztus-kápolnát. A szakember úgy fogalmazott, képtelenség megérteni, hogy egy hagyományosan és messzemenően katolikus közösség miként követhetett el egy ilyen "barbár tettet". Egyelőre nem sikerült sem a tlaxcalai püspökséget, sem a település plébániáját megszólaltatni az ügyben, azonban a helyi média által idézett falusiak a kápolnát úgy írták le, mint egy, az összeomlás szélén álló, nem is igazán régi épületet. A templom, akárcsak az ilyen típusú épületek többsége, állami tulajdonnak számít, amelyet csak ideiglenesen engednek át a katolikus egyháznak vallásgyakorlás céljaira. Elpusztítása, a többi történelmi műemlékhez hasonlóan, 3-11 év szabadságvesztéssel büntethető - hangsúlyozta Arturo Balandrano.

A szakember hozzátette, hogy a hatóságoknak 110 ezer történelmi emléknek kell gondját viselniük, ezért nem vehették észre időben a pusztítást, csak amikor a helyiek már a kápolna romjait is eltakarították. Elmondása szerint az épület valóban szűk volt a helyi közösség vallási szükségleteihez mérten, de stabilan állt, egyáltalán nem fenyegette az összeomlás veszélye. A Szent Krisztus kápolnát eredetileg a gyarmati időszakban építették ferences szerzetesek, majd a 19. és a 20. században kiegészítették. Az egyetlen boltíves hajóból álló szentélynek egyszerű homlokzata, két zömök harangtornya, valamint egy kisméretű kupolája volt. A csaknem egy méter széles, élénk kék és élénk sárga falú kápolna egy sokkal nagyobb, nagyjából tíz éve épített és számos építészeti stílus jegyeit keverő templom előtt állt elpusztításáig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár