2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

„Kínának több tisztelet jár a második világháborúban vállalt szerepéért"

2015. augusztus 6. 10:20 MTI

Kínának több tisztelet és elismerés jár a második világháborúban vállalt szerepéért - állította Hu Tekun, a második világháborút kutató tudományos társaság elnöke a Guangming Daily kínai napilapban szerdán megjelent cikkében.

Kína a második világháború győztes országainak elfelejtett szövetségesévé vált, annak ellenére, hogy Hu szerint Kína volt Ázsia legnagyobb, és az egész háború egyik legfontosabb csatatere. A történész szerint a kínai ellenállásnak köszönhetően a nyugati hatalmak fegyveres erőinek nem kellett attól tartaniuk, hogy Japán katonákat küld az európai hadszíntérre. Hu szerint a kínaiak kitartásának köszönhető az, hogy Japánnak nem sikerült - eredeti terveik szerint - hónapok alatt uralma alá hajtani Kínát, és így egy elnyújtott, költséges, és emberi erőforrásokat felemésztő háborúba kényszerítették a szigetország hadseregét.

Hu Sanghaj 1937-es ostromát hozza fel egyik példaként, ahol - az írás szerint - mintegy 40 ezer japán katona vesztette életét a három hónapos ostromban. Utalt arra, hogy Japán elszámította magát a kínai hadművelet "sikerességét" illetően. Hozzátette, a háború vége felé még mindig több japán katona tartózkodott Kínában, mint a csendes-óceáni hadszíntéren, utalva arra, hogy megkönnyítették az amerikai katonák dolgát.

Az európai fronttal kapcsolatban a hitleri Németország többször is támogatást kért Japántól, de - Kínának köszönhetően - a szigetország nem tudta azokat teljesíteni. Kína erőfeszítései arra kényszerítették Japánt és Németországot, hogy stratégiai együttműködés nélkül, egymástól független csatákat vívjanak, ami segítette a szövetségesek fölényének kialakulását - fogalmazott Hu. A történész hangoztatta, hogy a háború után Kína fontos szerepet játszott az ENSZ létrehozásában, és az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és az akkori Szovjetunióval közösen dolgozta ki a világszervezet alapokmányát. "A történelem minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy Kína joggal számított a fasizmus ellen küzdő nagyhatalmak egyikének" - vonta le a következtetést a történész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár