2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kővé változtató Medusza fejére bukkantak Antalyában

2015. augusztus 10. 16:41

A híres görög mitológiai lény, Medusza - amely arról ismeretes, hogy aki a szemébe néz, kővé dermed - kőből készült fejére bukkantak Törökország Antalya tartományának tengerparti részén található Antiocheia Ad Cragum nevű városa melletti ásatáson.

„Egy Medusza fejét találtuk meg egy márványtömbökből álló halom mellett, amely egykoron minden bizonnyal egy templom lehetett” - mondta Michael Hof, a Nebraskai Egyetem kutatója, az ásatás vezetője. „A lelet emberi fej méretű, talán egy kicsit nagyobb. A fej nem tartozik egyik szoborhoz sem, azonban elképzelhető, hogy a templom homlokzatán kaphatott egykoron helyet. Az ásatások végeztével az Alanyai Kulturális Igazgatósághoz fogjuk szállítani a leletet” - tette hozzá. Az amerikai szakemberek 2005 óta kutatnak a helyszínen.

Phorküsz és Kétó három leánya, Eurüalé, Sztheinó és Medusza a mitológia szerint eredetileg gyönyörűek voltak, azonban megsértették Athénét, aki rút lényekké (gorgók) változtatta őket. Hajuk helyét kígyók tekeregtek, a nyelvük is egy kígyóéra emlékeztetett, testüket pikkely fedte, és aki rájuk nézett, azonnal kővé dermedt. A teremtmények közül egyedül Medusza volt halandó, akit Perszeusz ölt meg, fejét pedig Athénénak ajándékozta. A szentélyek és a sírboltok falán, valamint a pajzs külső részén az ókorban gyakran láthattak gorgó fejet, amely a hiedelem szerint elűzi a gonosz szellemeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár