2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

150 éves rejtélyt oldottak meg a britek

2015. augusztus 28. 14:09 MTI

Százötven éves rejtélyt oldottak meg a londoni Viktória és Albert Múzeumban, ahol restaurátor szakemberek perdöntő bizonyítékot találtak arra, hogy a Botticelli egyik híres portréján látható nő vörös haját a reneszánsz mester festette, és nem egy 19. századi brit művész színezte át a ma látható árnyalatúra.

A Smeralda Bandinelliként ismert hölgy portréja című alkotás hamarosan Berlinben lesz látható egy Botticelli 150 művéből rendezett nagyszabású kiállításon, amely jövő márciustól aztán a Viktória és Albert Múzeumba költözik. Nagy-Britanniában az 1930-as évek óta nem szenteltek ilyen jelentős tárlatot az itáliai festőnek.

A Smeralda Bandinelli 1470 körül készült portréját 1867-ben a Christie's árverésén 20 fontért vette meg Dante Gabriel Rossetti. Az angol festő - akire a preraffaeliták nevű művészcsoport többi tagjához hasonlóan nagy hatással volt Botticelli munkája - azt mondta barátainak, "helyreállítja a hajviseletet" az alkotáson. Megjegyzése után terjedt el a legenda, hogy Smeralda vörös haját valójában ő festette.

Restaurátoroknak azonban sikerült óvatosan eltávolítaniuk a kép legfelső mázrétegét, amely vélhetően a 19. században került a műre, és megállapították, hogy valójában a véltnél jóval kisebb beavatkozást hajtottak végre rajta, a hölgy vörös haja pedig Botticelli keze munkáját dicséri.

"A technológia révén ma már sokkal mélyrehatóbban meg tudjuk ismerni a régi képeket. A felső máz eltüntetésével újra felerősödtek a Botticelli által használt ragyogó színek, Smeralda Bandinelli esetében pedig hajának sokat vitatott vörös színe új életre kelt" - mondta Mark Evans, a kiállítás társkurátora. A szakemberek infravörös reflektográfiás eljárással a festékrétegek alá hatolva felfedezték Botticellinek a portréhoz készült eredeti vázlatait is. Ehhez viszonyítva megállapították, hogy Rossetti vélhetően apróbb változtatásokat eszközölt a hölgy arcán és fehér fejfedőjén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár