2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közkincs lett a kapálás közben megtalált 3 ezer éves bronzkori lelet

2015. szeptember 1. 10:23 MTI

A Hajdúsági Múzeumban állítják ki azt a késő bronzkori bronzvödröt, azaz szitulát, amely szövevényes úton került a hajdúböszörményi közgyűjteménybe - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a múzeumigazgató.

Szekeres Gyula elmondta: évekkel ezelőtt figyeltek fel először a több mint háromezer éves lelet internetre felkerült fotójára, ám annak előkerülési körülményeiről, lelőhelyéről semmi biztosat nem tudtak. 2013-ban viszont olyan információkhoz jutottak, amelyek alapján a múzeum rendőrségi feljelentést tett.

Az összehangolt nyomozás és beavatkozás eredményeként sikerült megakadályozni, hogy a mintegy húszmillió forint értékű, különleges kidolgozású tárgyat külföldön értékesítsék. Kiss Attila polgármester elégedetten szólt arról, hogy a páratlanul értékes lelet közkincs lesz, nem pedig illegális műkincskereskedők gyűjteményét gazdagítja.

Bálint Mariann, a Hajdúsági Múzeum régésze elmondta: a város déli részén található Csege-halom környékén 1858-ban kapálás közben találtak bronzkori kincseket, kardokat, sisakokat, díszes bronzedényeket. A múzeumba került szitula a gyűjtemény legnagyobb darabja lehet 60 centiméteres magasságával és ugyanekkora átmérőjével. A bronzvödör motívumkincse megegyezik az 1858-as kincsek motívumaival, némi eltéréssel. Bálint Marianna elmondta: restaurálás és konzerválás után néhány hónap múlva állítják ki a bronzvödröt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár