2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiásták a hatalmas berlini Lenin-szobor fejét

2015. szeptember 10. 17:43 MTI

Berlinben kiásták és kiállították az 1991-ben feldarabolt és elásott, majdnem 20 méter magas gránit Lenin-szobor 3900 kilogrammos fejét. A 19 méter magas alkotást 1970-ben, Lenin századik születésnapja alkalmából állították fel a Friedrichshain városrészben fekvő, akkor Lenin térnek, ma az Egyesült Nemzetek terének nevezett téren.

Majdnem két és fél évtized és végeláthatatlan viták után csütörtökön új otthonra talált az 1,7 méter magas szoborfej a spandaui citadellában, ahol egy várhatóan jövő tavasszal nyíló kiállítás egyik központi eleme lesz. A Leleplezve - Berlin és emlékművei című tárlat a német főváros több korszakából mutatja be a köztéri szobor- és emlékműtermést, valamint azt, hogy miként viszonyul Berlin a korábbi korszakokból származó emlékműveihez.

Csütörtök reggel daru emelte ki a vöröses kőfejet, amely a város délkeleti szélén, egy erdő talaja alatt rejtőzött, onnan teherautó vitte Spandauba. A szobrot a szovjet birodalom összeomlása után, 1991 őszén kezdték lebontani sok más hasonló emlékművel együtt. A kommunista forradalmárt, a Szovjetunió első vezetőjét egy gigantikus zászlóval együtt ábrázoló szobrot több mint 120 darabra aprították. A munka a tervezettnél tovább tartott, 1992-ben ért véget, nemcsak a művelet bonyolultsága miatt, hanem azért is, mert sokan tiltakoztak a szobor eltávolítása ellen és igyekeztek akadályozni a bontást.

A gránitból készült Lenin-szobor a szovjet "udvari szobrászként" is emlegetett Nyikolaj Tomszkijnak, a szovjet művészeti akadémia egykori elnökének munkája. A 19 méter magas alkotást 1970-ben, Lenin századik születésnapja alkalmából állították fel a Friedrichshain városrészben fekvő, akkor Lenin térnek, ma az Egyesült Nemzetek terének nevezett téren.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár