2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Színpadra viszik a Gurlitt-hagyaték történetét

2015. szeptember 18. 13:38 MTI

Színpadra viszik Berlinben Cornelius Gurlitt német műgyűjtő és a tulajdonában talált műkincsek világszerte nagy port kavart esetének történetét Berlinben. A becslések szerint egymilliárd euró (309 milliárd forint) összértékű műkincsek történetét Ronald Harwood Oscar-díjas brit drámaíró dolgozta fel egy színdarabban. Az Entartete Kunst (Elfajzott művészet) című darab premierjét október 4-én tartják a berlini Reneszánsz Színházban.

A főszerepet Udo Samel játssza, a rendező Torsten Fischer. A bemutatóra a 80 éves szerzőt is várják. "Büszkék vagyunk arra, hogy Sir Ronald Harwood ránk bízta műve világpremierjét" - mondta Horst-H. Filohn, a színház intendánsa, aki több mint 30 éve vezeti az intézményt, Berlin egyik utolsó nagy magánszínházát.

Harwood egy német barátjától értesült a Gurlitt-ügyről. "A színdarab, bár valós eseményeken alapszik, nem dokumentáció" - hangsúlyozta Harwood. Adolf Hitler kedvenc műkereskedőjének, Hildebrand Gurlitt fiának, Corneliusnak a müncheni lakásán a német hatóságok 2012 februárjában 1280 értékes műalkotást találtak, ekkor adócsalás gyanúja miatt tartottak házkutatást. Később további 238 műkincsre bukkantak a gyűjtő salzburgi házában.

Amikor 2013 őszén az addig ismeretlen műgyűjtemény létére fény derült, szakértők elképzelhetőnek tartották, hogy a kollekció együttes értéke eléri az egymilliárd eurót. Mivel Gurlitt apja Adolf Hitler négy műkereskedőjének egyike volt, felmerült a gyanú, hogy a képeknek legalább egy része náci rablásból származik.

A német kormány súlyos bírálatokat kapott belföldről és külföldről is az ügy titkos kezelése miatt. A berlini vezetés végül összeállított egy szakértői munkacsoportot, amelynek feladata a gyűjtemény vizsgálata a nyilvánosság bevonásával. A gyanús származású alkotások fényképét és fő adatait közzétették az elveszett kulturális javak koordinációs állomásának (Lost Art Koordinierungsstelle) portálján. Több műnek már fel is kutatták a jogos örököseit, néhány alkotást már visszaszolgáltattak.

Hildebrand Gurlitt a nácik megbízásából egyebek mellett műtárgyak külföldi értékesítésével foglalkozott, a propagandaminisztériumban összegyűjtött "elfajzott műveket" árulta devizáért. A fiánál talált gyűjteményből eddig ismeretlen mesterművek is előkerültek, köztük egy Chagall-kép. Cornelius Gurlitt 2014 májusában, 81 évesen elhunyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár