2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Móra Ferenc talált rá a legnagyobb hun aranykincsleletre

2015. október 15. 14:25 MTI

A Móra Ferenc Múzeum aranykincseit bemutató állandó kiállítás nyílik Minden, ami arany címmel a szegedi Kultúrpalotában szombaton, a Múzeumok Őszi Éjszakáján. A gyűjtemény legjelentősebb eleme a nagyszéksósi aranykincs, amely az eddig feltárt legnagyobb hun aranykincslelet.

Lajkó Orsolya régész a tárlat anyagát bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a múzeum gyűjteményében található aranytárgyakat egyben még soha nem láthatta a nagyközönség. A kiállítás kiváló lehetőséget teremet az érdeklődőknek arra, hogy végigkövessék, a bronzkortól napjainkig az egyes időszakokban melyek voltak azok a különleges presztízsű tárgyak, amelyeket aranyból készítettek - közölte a szakember.

A gyűjtemény legjelentősebb eleme a nagyszéksósi aranykincs. A felbecsülhetetlen értékű lelet 1926-ban Bálint Mátyás gazda – az akkor Szegedhez tartozó, a mai Röszke külterületén fekvő – Nagyszéksós-pusztán található szőlőjéből került elő. Az aranykincslelet darabjait Móra Ferenc, a szegedi múzeum akkori igazgatója vezetésével tárták fel. A legenda szerint már korábban is találtak a környéken hasonló aranyakat, melyeket – nem tudván, hogy aranyról van szó – a gyerekek egymás között cserélgették sütőtökre, almára. Mint később kiderült: az aranyak az eddigi legnagyobb hun aranykincslelet darabjai voltak, melyekből körülbelül 150 tárgyat, összesen több mint egy kilogramm súlyú aranyat mind a mai napig a Móra Ferenc Múzeum őriz.

Igazi érdekesség a bemutatott római kori leletek egyike is, egy nyaklánc, melyet a horvátországi Sziszak (Sisak) váránál találtak, és ajándékozás útján került a múzeumban. Az ékszert két vagy három az első, második században készült, eredetileg különálló láncból állíthatták össze - tudatta Lajkó Orsolya.

A kiállításon a régészeti aranyleletek mellett bemutatják Károly Róbert, Nagy Lajos és Mátyás király aranypénzeit, emlékérmeket és emlékpénzeket is. A tárlaton két különleges tárgyat is megtekinthetnek a látogatók: Tömörkény István aranytollát, valamint azt az egyedi arany nyakkendőtűt, melybe beletekintve Kossuth Lajos arcképe látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>moramuzeum.hu</i> <br /><i>moramuzeum.hu</i> <br /><i>moramuzeum.hu</i> <br /><i>moramuzeum.hu</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár