2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A legkorszerűbb technikával derítenének fényt a piramisok rejtélyére

2015. október 26. 09:47 MTI

Egy nemzetközi kutatócsoport a legkorszerűbb technológiákkal "átvilágít" négy egyiptomi piramist, hogy megfejtsék építésük titkát - jelentette be vasárnap Mamdúh ed-Damáti egyiptomi műemlékvédelmi miniszter. A november elején kezdődő és 2016 végéig tartó projektben egyiptomi, francia, kanadai és japán tudósok és építészek vesznek részt.
 

A miniszter közlése szerint a Scan Pyramids projekt keretében a gízai Kheopsz- és Khephrén-piramist, valamint a dahsúri tört falú és a vörös piramist vetik alá hőkamerás és részecskedetektoros "szkennelésnek", hogy feltárják a bennük lévő esetleges rejtett kamrákat, járatokat, réseket és egyéb titkokat. Ezek kíméletes technológiák, amelyek nem okoznak kárt a piramisokban - jelentette ki Damáti, hozzátéve: csak azért, mert egy rejtély 4500 éves, még nem jelenti, hogy nem lehet megfejteni.

A november elején kezdődő és 2016 végéig tartó projektben egyiptomi, francia, kanadai és japán tudósok és építészek vesznek részt. Matthieu Klein, a kanadai Laval Egyetem kutatója a projektet bemutató vasárnapi kairói nemzetközi sajtótájékoztatón elmondta, hogy csapata infravörös technológiával tekint be több méterre a felszín alá az építmények érintése nélkül. Szerinte "érdekes dolgok" lehetnek már pár méterrel vagy kőtömbbel mélyebben is. A cél az, hogy megoldást találjunk a piramisok rejtélyére - mondta az AFP-nek Mehdi Tayoubi, az Héritage, Innovation, Préservation (HIP) nevű francia kutatóintézet alapítója. Tayoubi szerint erre már 30 éve is történt kísérlet, ám ez az első nemzetközi, egyben csúcstechnológiát alkalmazó projekt.

Bár már több régészeti expedíció is megpróbálta megismerni a 4500 éves egyiptomi piramisoknál alkalmazott építési technikákat, ez mindmáig nem sikerült sem régészeknek, sem egyiptológusoknak. A műemlékvédelmi miniszter szerint a piramisok "szkennelésére" alkalmazott technikát felhasználhatják majd Nofertiti királynő sírjának keresésére is a Tutanhamon-sírban, ahol a közeljövőben georadar-vizsgálatokat végeznek.
 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár