2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Véletlenül egy rejtett sírkamrára bukkantak a katedrálisban

2015. november 5. 17:16

Egy rendkívül jó állapotban megmaradt családi sírkamrára bukkantak a délnyugat-angliai Gloucesteri katedrálisának északi kereszthajójában, amikor egy új lift építésének előkészületeit végezték. Mint kiderült, a 17-18. századból való koporsók a Hyett család elhunyt tagjainak maradványait őrzik.

Gloucester katedrálisában a tervek szerint egy lift fogja majd megkönnyíteni a fel és lejutást az északi kereszthajó magasságában. A héten az építkezéshez szükséges alapok felmérése zajlott, amikor egy útban lévő zárókövet mozdítottak el. Ekkor egy kis üreg bontakozott ki a munkások előtt, a boltozat alatt pedig nem várt leletre bukkantak.

Richard Morriss, a katedrális megbízott régésze a BBC-nek elmondta, a mintegy két és fél méter mély kamra felfedezése teljesen váratlan volt: „Normál esetben, amit vársz egy födém eltávolításakor, pusztán föld, kövek, esetleg néhány csont. Mi azonban egy érintetlen családi kriptát találtunk.”

A felfedezés azért is különleges, hiszen a katedrális az elmúlt évszázadokban többször is fel volt újítva, azonban az üreg és a benne lévő tartalom láthatóan teljesen érintetlen maradt, még a névtáblákat is könnyedén el lehet olvasni, tette hozzá Morriss. A koporsón látható nevek pedig tökéletesen megegyeznek a kőre vésett nevekkel. A kutató szerint a család igen tehetős lehetett, hogy egy ilyesfajta sírkamrát tudhattak magukénak a híres katedrális szívében.

Thomson tiszteletes megrendítőnek nevezte, hogy egy mindössze kilenc hónapos gyermek koporsója is el volt helyezve a sírkamrában, a család oldalági leszármazottja, Lord Dickinson pedig páratlanul izgalmas leletnek nevezte a felfedezést. „Ahogyan a kutatók sem, úgy a családom tagjai sem tudtak róla, mit rejt a födém” – mondta el a lord.

Az előreláthatólag tíz évesre tervezett Project Pilgrim (Zarándok-projekt) során a középkori épületet modernizálnák, ennek a folyamatnak a része az északi kereszthajóba történő lift építése is. A felfedezésnek különleges színezetet ad, hogy halottak napján bukkantak rá a sírkamrára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A födém eltávolítása után valóban csupán föld és csontok látszódtak, azonban mellette egy rejtett kamra voltLord Dickinson

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár