2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gaudí katedrálisának építése a végső fázisához ért

2015. november 13. 13:24

Még azonban ne rohanjunk barcelonai repülőjegyeket venni, ugyanis a már 123 év óta épülő Sagrada Família építésének most kezdődő utolsó fázisa 11 évet fog igénybe venni, és a tervek szerint 2026-ra lesz teljesen kész, amely dátum  kétségkívül „méltó” lenne, hiszen ekkor lesz Gaudí halálának 100. évfordulója. Addig még hat új tornyot fognak felhúzni a már meglévő 12-höz.

A katedrális jelenleg is épülő tornyai 172 méter magasak lesznek, így – ha a következő 11 év alatt nem előzik be – a katalán város ikonikus temploma lesz a világ legmagasabb egyházi építménye. Egy kis összehasonlítási alap: a budapesti Szent István-bazilika legmagasabb pontja 96 méteres, az építése pedig közel hatvan évet vett igénybe, a felszentelésére 1905-ben került sor. A Sagrada Família jelenlegi főépítésze, Jordi Faulí szerint a templom most, 2015-ben 70 százalékban készült el, és tartani tudják az ütemtervet, amelynek megfelelően Gaudi tragikus halálának századik évfordulójára elkészül a mestermű.

A Sagrada Família (Szent Család) Antoni Gaudí mesterműve, Barcelona ikonikus épülete, s egyben a katalán művészek és kézművesek mozgalmának, a Renaixensa vallási jelképe, amelyet 1882-ben kezdett neogótikus stílusban építeni Francisco de Paula del Villar y Lozano. Az építész azonban egy év után lemondott, a munkák irányítását 1891-ben átvevő Gaudí pedig mindent áttervezett, s egész további életében ezen dolgozott, de haláláig sem készült el vele. Habár ma a katalán város egyik éke, építésének kezdetén a megítélése a párizsi Eiffel-toronyhoz hasonlóan igencsak ellentmondásos volt, ugyanis a gigantizmusa révén az egész városképet átalakító különc stílust a korabeli konzervatívabb gondolkodású lakosok nem nézték jó szemmel.

A munka során Gaudí egyre buzgóbb hívő lett, 1910 után csak e templommal foglalkozott, remeteként élt az építkezésen, s házról házra járva gyűjtött a költségekre. Az építész tizenkét 107 méteres, négy 130 méteres és egy 150 méter magas középső tornyot tervezett, a homlokzatok, kapuk és tornyok mind egy-egy vallási fogalmat vagy személyt szimbolizálnak. Gaudít azonban 1926. június 10-én Barcelonában elütötte a villamos, a templom kriptájában temették el; 73 évet élt.

Halálakor csak a keleti homlokzat és egy torony volt kész – nagyjából a templom 15-25 százaléka. A homlokzat Krisztus születésének szimbólumait tartalmazza, a spanyol barokkra emlékeztető gazdagsággal. A munkálatok Domènec Sugrañes i Gras irányítása alatt folytatódtak, ő fejezte be a Születés Kapujának homlokzatát. Az építkezés – amelyet a spanyol polgárháború akasztott meg, ekkor lerombolták a félkész épület egy részét – Gaudí tervei és modellje alapján folyik ma is, jelenleg ez az egyetlen épülő műemlék.

2010-ben XVI. Benedek pápa felszentelte az extravagáns, félkész, de már orgonával is rendelkező templomot, amelyet évente több mint hárommillió turista keres fel. Már senki sem vállalkozik arra, hogy kiszámolja a gigantikus építkezés pontos összköltségét, amelyre csak becslések vannak. A kiadások nagy részét adományokból, valamint a belépődíjakból finanszírozzák.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Gaudí 1915-ben a pápai nunciusnak mutatja meg az épülő templomot

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár