2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor a New York-i Szabadság-szobor is magyar zászlót tartott

2015. november 18. 15:42 MTI

A Kádár-klikk a budapesti rádióban fontos közleményt adott ki a magyarországi deportálásokról. A közlemény magyar fiatalok elhurcolásáról szóló híreket provokációs célzatú valótlanságnak minősítette, amelyek bizalmatlanságot akarnak kelteni a Kádár-kormány iránt és meg akarják bontani a viszonyt a lakosság és a szovjet hadsereg egységei között – volt olvasható a Szabad Európa Rádió tudósítása az MTI hírei között 1956. november 18-án. Válogatás az MTI aznapi híreiből.  

Argentína köztársasági elnöke rádiószózatot intézett az ország népéhez, amelyben hangsúlyozta, hogy az a szó, hogy "magyar", ma a világ minden táján egyértelmű a szabadság fogalmával. (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)
---
A belgrádi rádió tudósítója a magyarországi sztrájkhelyzetről (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)
A tatabányai bányák és a pécsi urániumbányák dolgozói tiltakozásukat jelentették be a Kádár-féle bábkormánynál a deportálások miatt. A bányászok közölték, hogy változatlanul folytatják sztrájkjukat. A tudósító beszámol arról is, hogy Budapesten, Szegeden és Kecskeméten az ipari üzemek túlnyomó többségében szünetel a termelés és a munkásoknak csak egy kis töredéke vette fel szombaton a munkát. (Bizalmas!)
---
A Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetségének döntése után a nyugati légiforgalmi társaságok is úgy határoztak, hogy bojkott alá veszik a szovjet szállítmányokat. A Szabad Szakszervezetek döntése főként a hajózás terén érinti érzékenyen a Szovjetuniót. (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)
---
Nyugat-németországi magyar menekültek követelései (AFP) (Bizalmas!)
A magyarországi menekültek egy küldöttsége, amelyet a budapesti forradalmi bizottság két volt tagja vezetett, vasárnap Bonnban az Egyesült Államok nagykövetségének határozatot nyújtottak át, amely a következő pontokat tartalmazza:
a.) a nyugati kormányok hivatalosan javasolják, hogy kivonják csapataikat az összes külföldi országokból és hívják fel a Szovjetuniót hasonló intézkedésre;
b.) az ENSZ küldje el rendőrségét mindazokba az országokba, ahol zavargások vannak. 
c.) ezekben az országokban az ENSZ ellenőrzése alatt szabad választásokat kell tartani. (Bizalmas!)
---
Egy nyugati távirati iroda budapesti tudósítója azt jelenti, hogy Záhonyon át tovább folyik szovjet csapatok Magyarországra szállítása. (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)
---
Az Egyesült Államok fenntartja a Magyarországnak szóló 20 millió dolláros segélyajánlatát (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

Mint ismeretes, Eisenhower elnök 20 millió dollár értékű élelmiszer- és gyógyszersegélyt ajánlott fel a Nagy Imre-kormány idején Magyarországnak. Kérdésessé vált, hogy most az új helyzetben az Egyesült Államok fenntartja-e ajánlatát.

A washingtoni Fehér Házban vasárnap hangsúlyozták, hogy a segély minden nehézség ellenére továbbra is Magyarország rendelkezésére áll, de gondoskodnak arról, hogy a segélynek valóban a magyar nép lássa hasznát. Az élelmiszerek és gyógyszerek szétosztását nem bízzák Kádárékra, akik a maguk erejéből egy napig sem tarthatnák magukat uralmon.

Utaltak arra is, hogy az amerikai társadalmi szervezetek 2,7 millió dollár értékű gyógyszert és élelmiszert küldtek Bécsbe és ennek egy kis részét már sikerült tovább küldeni Magyarországra. (Bizalmas!)
---
Négy magyar tengerjáró hajó legénységének bejelentése (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)
Négy magyar tengerjáró hajó legénysége megállapodott abban, hogy hajójukat Triesztbe irányítják, nehogy a hajókat a budapesti rezsim igénybe vehesse. A megállapodást a "Budapest" nevű hajó kapitánya jelentette be. A négy magyar tengerjáró hajó, a "Szeged", a "Debrecen", a "Béke" és a "Budapest" körülbelül öt napon belül megérkezik a trieszti kikötőbe. (Bizalmas!)
---
Nyugati jelentések a deportálásról (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)
A Kádár-klikk a budapesti rádióban fontos közleményt adott ki a magyarországi deportálásokról. A közlemény magyar fiatalok elhurcolásáról szóló híreket provokációs célzatú valótlanságnak minősítette, amelyek bizalmatlanságot akarnak kelteni a Kádár-kormány iránt és meg akarják bontani a viszonyt a lakosság és a szovjet hadsereg egységei között. A magyarázkodás szerint csak ellenforradalmárokat, terroristákat, a dolgozni akaró munkásokat fenyegető elemeket, fosztogatókat tartóztattak le, de egyetlen őrizetbe vett személyt sem szállítottak ki Magyarországról.

A pesti cáfolattal egyidejűleg a moszkvai Izvesztyija is a Szovjetunió elleni provokációs rágalomnak nevezi a deportálások hírét. Horváth Imre, aki mint Kádár külügyminisztere szerepel New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén ugyancsak rágalomnak minősítette a deportálásokkal kapcsolatos vádakat. A pesti és a moszkvai cáfolattal szemben egész sor külföldi jelentés éppen az ellenkezőket állítja. (Bizalmas!)
---
Több fiatalember - kilétüket nem lehetett megállapítani - vasárnap délelőtt óriási magyar zászlót tűzött ki a New York-i Szabadság-szobor legmagasabb pontját jelentő fáklyára, a szobor lábánál feliratot helyeztek el "Vessetek véget a népirtásnak, mentsétek meg Magyarországot" felirattal. (AFP) (Bizalmas!)
---
Letartóztatták Boldizsár Ivánt (AFP) (Bizalmas!)
Oroszok és magyar rendőrök szombat délelőtt lakásán letartóztatták Boldizsár Iván ismert magyar publicistát, akit a Rákosi-rendszer több éven keresztül eltiltott minden újságírói tevékenységtől. Boldizsár szeptemberben a Hétfői Hírlap főszerkesztője lett.

Déry Tibor vezetésével a Magyar Írók Szövetségének küldöttsége tiltakozott Kádár miniszterelnöknél a letartóztatás ellen - Boldizsár Ivánt állítólag vasárnap délután szabadon bocsátották. (Bizalmas!)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár