2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aranykorok romjain – az eltékozolt van Goghtól a legnagyobb magyarországi műtárgyrablásig

2015. november 24. 14:45

Ifj. Andrássy Gyula, a gyűjtés arisztokratája, aki tudta, hogy a művészek barátjaként tovább fognak rá emlékezni, mint külügyminiszterként. Nemes Marcell, a legnagyobb magyar gyűjtő, a gyönyörű nők és a drága festmények világhírű rajongója. Kohner Adolf, a tudós gyűjtő. Míg ő Stradivarin hegedült, Bartók és Puccini zongorázott a szalonjában, amelynek falán Monet, Gaugain, Cézanne és van Gogh festményei lógtak. Molnos Péter Aranykorok romjain című, a Kieselbach Galéria fennállásának 20. évfordulójára kiadott új kötete azt a kort idézi meg, amikor a legnagyobb magyar műgyűjtőknek természetes volt, hogy a nyugat-európai nagyvárosok műkereskedéseiben Rembrandt, Degas, van Gogh vagy éppen Cézanne festményeiből vásároljanak fényűző budapesti villáik díszítésére. 

A kötetből kiderül többek között, hogy hogyan zajlott a magyar történelem legnagyobb műkincsrablása. Mint Molnos Valahol Oroszországban című tanulmányában írja, „bár évtizedekig élt a mesterségesen fenntartott vélekedés, mely szerint a második világháború során a német hadsereg, illetve az SS speciális alakulatai rabolták el Budapestről a magángyűjtemények műkincseit, ma már köztudott, hogy a magyar történelem legnagyobb műtárgyrablását a felszabadító szovjet csapatok követték el.” Míg a Nyugatra vitt, jelentős részben visszakerült műtárgyak száma 20-30 ezer darab körül mozgott, addig a szovjet katonaság által elrabolt műkincsek száma megközelítette a 400 ezret.

A kötetben a szovjet műkincsrablások mellett még számtalan izgalmas történettel találkozhat az olvasó. A leghíresebb magyar műgyűjtőről, Nemes Marcellről szóló tanulmány már csak azért is érdekes, mert Nemes 1918. november 21-én Párizsban ma már nevetségesnek látszó, 7200 frankos áron adta el Van Gogh Táj viharos ég alatt című, 1912-ben vásárolt festményét, amelyért egy árverésen nemrég 54 millió dollárt, vagyis 15 milliárd 606 millió forintot adott egy műgyűjtő. A századelő Magyarországán a kép senkinek sem kellett.

A szórakoztató stílusban, de a szigorú tudományosság igényeinek is megfelelően megírt tanulmányokban feltárul a legnagyobb magyar műgyűjtők izgalmas élete és lenyűgöző gyűjteménye, megismerjük az első magyart, akinek van Gogh festménye volt, megtudhatjuk, mi kapcsolata össze Aba-Novák Vilmost, Horthy Miklóst és a legendás angol Rothschild magyar származású tagját, vagy épp a Márianosztrán raboskodó gróf Batthyány Gyulát és a cellája előtt álló fiatal börtönőrt. Molnos Péter a több száz festmény reprodukcióját tartalmazó kötetben két tanulmányával emellett megemlékezik a műgyűjtés árnyoldalairól is: a 20. századi magyar képhamisítók világába is bevezeti az olvasót.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Cézanne: Fekete órás csendélet (Kieselbach Galéria Facebook)Csontváry: Kairói pályaudvar (Kieselbach Galéria Facebook)A Csontváryról 1894-ben készült kép a Kieselbach Galéria kiállításán (Kieselbach Galéria Facebook)Degas: Balerinák (Kieselbach Galéria Facebook)Fényes Adolf: Testvérek (Kieselbach Galéria Facebook)Gustave Courbet: Harisnyás akt (Kieselbach Galéria Facebook)Hatvany Ferenc Kesztyűs lány (Kieselbach Galéria Facebook)Rippl-Rónai József: Lazarine kalappal és Piacsek bácsi (Kieselbach Galéria Facebook)Van Gogh: Táj viharos ég alatt (Kieselbach Galéria Facebook)Vaszary János: Lány feketében (Kieselbach Galéria Facebook)Ifj. Andrássy Gyula (Kieselbach Galéria Facebook)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár