2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Miért néznek arccal a tenger felé a perui múmiák?

2015. november 27. 16:38

Az inkák államának felemelkedése előtt, az első ezredfordulótól kezdve a mai Peru vidékeit az ichma kultúra tagjai uralták, akiknek létezését azonban sokan kétségbe vonták, ugyanis kevés régészeti sírlelet erősítette meg a létüket. Nemrég azonban négy, arccal a tenger felé néző, ülő pózban eltemetett, a saját ruháikba csomagolt emberi maradványra bukkantak, amelyek a szakértők szerint egykoron a rejtélyes ichma kultúra tagjai voltak.

A perui régészek a maradványokat egy limai lakóövezet közepén fedezték fel. A szakértők vizsgálatai szerint, az elhunytakat bebalzsamozták és szövetanyagokba csavarták, ám ahogy a képen is láthatók, nem lettek belőlük múmiák. A négy csontvázat, amelyet négy különböző sírban fedeztek fel, a kutatók az ősi ichma kultúrához kötik, amely a wari birodalom felbomlása után alakult i. sz. 1000 körül, és egészen az 1440-50-es évekig fennmaradt, és uralta a területet, majd végül beolvadt az inkák államába.

A „múmiákat”, amelyeknek a hajuk kivételesen jól megőrződött, eltemetőik arccal a tenger irányába fordították, melléjük pedig különböző, kerámiából és kézzel szőtt, természetes kelmékből készült sírmellékleteket helyeztek. A régészek még csak találgatni tudnak, hogy miért ebben a pozícióban temették el őket: úgy vélik, rituális oka lehet. Az inkák hite szerint (amely minden bizonnyal hasonlíthatott a kevésbé ismert ichma törzséhez) az istenek és a földi világ között különleges kapcsolat van. A múmiák pedig fontosabb alkalmakkor kapcsolatba tudnak lépni az égiekkel, ezért temették őket „megbecsült” helyekre, úgymint magaslatokra vagy templomok közelébe. Az ősi indiánok ezért balzsamokat és egyéb, a test kiszáradását eredményező anyagokat kentek az elhunytra, amivel megőrizték őket.

A 16. századi spanyolok annyira gusztustalannak és istentelennek találták ezt a rituálét, hogy a sírok kifosztása után elpusztították az ott talált múmiákat. Minden bizonnyal ezen kevésbé elfogadható eljárásnak köszönhetően nem találtak a kutatók értékesebb sírmellékleteket a most feltárt perui sírokban.

„A négy különálló sírban három nő és egy férfi maradványait tártuk fel, pontosan még nem tudjuk, mikor élhettek, de minden bizonnyal 1000 és 1450 között” – mondta Isabel Flores, a régészeti munkálatok vezetője. „Úgy véljük, a következő hetekben újabb, az ichma kultúrába tartozó sírokat fogunk még találni” – tette hozzá. A felfedezés megerősítette a korábbi felfedezést, hogy a mai Peru hatalmas területeit befolyása alá hajtó ichma kultúra Lima területén is otthagyta a lábnyomát.

Csak a perui fővárosban, Limában legalább 350 huaca található. Kecsua nyelven ezzel a szóval illetik ezeket a szertartásos komplexumokat, amelyek a spanyol kolonizáció előtt keletkeztek. Flores szerint az országban a most fellelt múmiák nyughelye, a Huaca Pucllana névvel illetett szertartásos komplexum az első olyan körzet, amely több mint 1500 éves ismert történelmi múltat mondhat magáénak, ugyanis a wari birodalom képviselői már i. sz. 6. században is nyomot hagytak maguk után.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár