2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Veszélyben a 17. századi spanyol hajó

2015. december 14. 10:05 MTI

A panamai vizeken hajótörést szenvedett 17. századi spanyol hajó, a San José víz alatti régészeti kutatóhelye egyre rosszabb állapotba kerül a nem megfelelő feltárás miatt - közölte pénteken az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

Tavaly az UNESCO szakértői kétszer is megvizsgálták a Las Perlas-szigetcsoport közelében, a tenger mélyén nyugvó hajóroncsokat és megállapították, hogy az ott folyó feltárás nem veszi figyelembe a tudományos szabályokat, így a régészeti lelőhely jelentős károkat szenvedett. Panama kormánya kérte a víz alatti kulturális örökség védelméről szóló UNESCO-egyezmény tudományos és műszaki tanácsadó testületét, hogy küldjenek szakembereket a helyszínre. Júliusban és októberben is megvizsgálta a roncsokat a szakértői csoport, amely értékelte a 2003 óta zajló feltárást.

"Nem a professzionális régészet szabványai szerint dolgoztak a roncs körül" - állapították meg az UNESCO szakértői, akik komoly károkat fedeztek fel. Azt is észrevették, hogy az erőteljes vízáramot keltő propellerek, amelyeket a roncsok körül használtak, mind a hajó maradványait, mind a természeti környezetet károsították. Ezenkívül a hatóságok júniusban lefoglaltak a San Joséról származó tárgyakat, amelyeket a hely feltárásával foglalkozó társaság engedély nélkül akart külföldre szállítani. Az UNESCO szakértői jelentésükben helytelenítették azt a kereskedelmi szemléletet, amely kizárólag az eladható holmik feltárására koncentrált. Az 1611-ben épített spanyol San José vitorlás a perui Callao kikötőjéből tartott Panamába, amikor 1631. június 17-én zátonyra futott és elsüllyedt. Fedélzetén jelentős mennyiségű aranyat és ezüstöt szállított.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár